„Srpsko sijelo“ okupilo ljubitelje izvorne pjesme i gusala

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je održano 16. Srpsko sijelo koje je okupilo muške pjevačke grupe, guslare i besjednike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakavši da ga raduje što ovo tradicionalno druženje, u okviru kojeg njeguju srpsku tradiciju i kulturu, svake godine okupi veliki broj učesnika.

„Opština Višegrad je prepoznala značaj ovakvih manifestacija i nastojaćemo da uvijek podržimo slične događaje, jer ne smijemo da dozvolimo da naša kultura, jezik i ćirilica padnu u zaborav“, poručio je Đurević.

On je zahvalio organizatorima i svim učesnicima koji njeguju srpsku tradiciju i prenose je na mlađe naraštaje.

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“, koje je i organizator sijela, rekao je da su posjetioci imali priliku da čuju guslare, izvorne pjevačke grupe, recitatore i besjednike, te da zaigraju i srpsko narodno kolo.

„Okupljamo se svake godine da dočekamo pravoslavnu Novu godinu, da čuvamo našu poeziju i istoriju koja je od najranijih vremena do danas sačuvana u ovom srpskom instrumentu“, istakao je Lečić.

Narodni guslar Vaso Đondović, član paljanskog Guslarskog društva „Starina Novak“, rekao je da ga raduje što se sve veći broj mladih guslara odaziva ovakvim manifestacijama i što imaju želju da uče da pjevaju uz gusle.

Sponzori Srpskog sijela su opština Višegrad, preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ i hotel „Višegrad“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare