Srpska – posljednja brana za sprečavanje genocida zapadno od Drine

0

BEOGRAD – Zaštita Republike Srpske je ustavna, zakonska, međunarodno-pravna i moralna obaveza Srbije, čije se granice brane u Srpskoj, gdje se brani i Kosovo i Metohija, rekao je danas istoričar Miloš Ković.

„Srpski narod u regionu, naročito u Republici Srpskoj, brani osnovno pravo na život. Postojanje Srpske je poslednja brana za sprečavanje genocida zapadno od Drine“, naglasio je Ković na tribini „Stop zapadnim pritiscima: U odbranu Republike Srpske“, koja je održana u Medija centru u Beogradu.

Ković je poručio da oni kojima nije jasno da se u Banjaluci brane Srbija i Kosovo i Metohija, kao što se u Srbiji i na Kosmetu brani Banjaluka, treba da se sjete gubitka Republike Srpske Krajine.

„Da li su nas nerpijatelji ostavili na miru kada su nam oteli Krajinu? Nisu. Ovo što se sada sprema je mnogo gore. Napuštanje Srpske i Kosova dovelo bi do potpunog urušavanja države i prava na postojanje srpskog naroda. Zato je zaštita Republike Srpske obaveza Srbije“, rekao je Ković na tribini kojoj je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Prema njegovim riječima, Srbiju na brigu o pravima i slobodi Republike Srpske obavezuje i istorija srpskog naroda, koja je još važnija, a ona pokazuje da su Srbi u 20. vijeku tri puta doživjeli genocid.

On smatra da Republika Srpska mora da bude jedna od ključnih tema u Srbiji, ali to nije tako, jer se ni u državnim, a ni u opozicionim medijima ne pominje sa kakvim se pritiscima suočava.

„Ovde su u medijima teme problemi na Braču i Hvaru, ali ne i u Bijeljini, Ugljeviku ili Drvaru. Osim toga, Republika Srpka ne može biti tema za ubiranje poena. To je nacionalna tema, na kojoj ne sme biti razlika između vlasti i opozicije“, ukazao je Ković.

Ković je zaključio da svi u Srbiji moraju da shvate da se granice njihove države brane u Republici Srpskoj, koja nikome ništa ne želi da otme, već se bori za osnovno pravo, a to je pravo srpskog naroda da živi i opstane.

Profesor filozofije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica rekao je da Zapad, koristeći dimnu zavjesu sukoba u Ukrajini, pokušava da zatvori pitanja Kosova i Republike Srpske tako što će vlast Srbije natjerati da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova, dok Srpsku želi da ukine ili svede na dekor ravan njenom ukidanju.

„U Srpskoj je na snazi politika sile, koja se poziva na sebe samu. Tu politiku sile su prethodnici NATO okupatora inaugirisali u BiH. Tu imamo zastrašujući kontinuitet te politike od Austrougarske preko Trećeg Rajha do sadašnjih NATO okupatora. Suština te politike uvek je bila da se Srbi na tom prostoru unište“, ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, postoje pravne i moralne obaveze Srbije prema Republici Srpskoj, jer je riječ o jednom narodu, koji je u ovom trenutku voljom njegovih neprijatelja podijeljen u više država.

„Naši neprijatelji hoće da završe posao koji su počeli agresijom na Republiku Srpsku 1994. i 1995. godine. Kako hoće to da završe, tako hoće da završe posao i na Kosovu i Metohiji. Srbija zato ima pravo i obavezu da preduzme sve što može da se ne ukine Srpska, jer je ona dejtonskim kapacitetima jedini garant opstanka Srba zapadno od Drine“, naglasio je Koprivica.

On je ukazao da odbrana Republike Srpske znači odbranu fizičkog integriteta ljudi koji u njoj žive, što podrazumijeva zaštitu svakoga ko se nađe na meti okupatora u Srpskoj, uključujući i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome nelegalni visoki predstavik Kristijan Šmit „prijeti u SS stilu“.

Koprivica je ocijenio da se srpski narod u ovom vijeku našao u bezmalo nadrealnoj situaciji, ističući da je najveći problem što se u Beogradu to gotovo nikoga ne tiče.

„U Beogradu su vijesti ono što nisu vijesti, a ignoriše se ono što su vijesti. Zato apelujem na medije, koji imaju kolosalnu odgovornost, samo nešto manju od predstavnika naših vlasti, da ne zatvaraju oči pred pokušajem Zapada da zbriše Republiku Srpsku“, poručio je Koprivica.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare