Srpska otvorena za saradnju u različitim oblastima

0

SANKT PETERBURG – U Sankt Peterburgu je održan vebinar „Investicioni potencijal Republike Srpske“ na kojem je konstatovano da je Republika Srpska otvorena za novu saradnju u različitim oblastima.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović ukazao je na ovom skupu veliki potencijal saradnje sa Republikom Srpskom.

„Republika Srpska nije uvela sankcije Rusiji, a ruskim turistima i dalje nije potrebna viza za posjetu Srpskoj“, istakao je Perović u obraćanju video-porukom.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je tržište Rusije za veliki broj kompanija iz Srpske prezahtjevno, jer moraju obezbijediti isporuku velike količine robe, poštujući kontinuitet i obezbjeđujući konkurentne cijene.

„Ali, s druge strane, siguran sam da imamo privrednike koji su spremni da, kreirajući dugoročne planove, ispune sve potrebne uslove za izvoz u Rusiju“, istakao je Ćorić.

Iz Komiteta za spoljne poslove Sankt Peterburga rečeno je da je ove godine saradnja Republike Srpske i Sankt Peterburga puni 15 godina.

Održani vebinar je uvodni događaj na kojem su kompanije iz Sankt Peterburga upoznate o opštim uslovima ulaganja u Republiku Srpsku, kao i ključnim industrijama u regionu.

Svrha vebinara je da se identifikuju oblasti od interesa za kompanije iz Sankt Peterburga, nakon čega će biti organizovane praktične uže konferencije.

Tokom vebinara ruski učesnici pokazali su interesovanje za različite oblasti, među kojima su industrija kože i tekstila, odnosno nabavka sirovina, tkanina i galanterije, kao i sektor turizma.

Peterburške kompanije zainteresovane su i za prehrambene proizvode, proizvode od drveta, elektroniku iz Republike Srpske i proizvodnju sirovina za hemijsku industriju.

Sa peterburške strane je stigao prijedlog da se razmotri mogućnost snabdijevanja Republike Srpske ruskim đubrivima.

U okviru vebinara upućen je i poziv srpskoj strani za učešće na Međunarodnom forumu „Ruski industrijalac“ koji će biti održan od 29. novembra do 1. decembra u Sankt Peterburgu.

Ciljevi foruma su demonstracija najnovije opreme, predstavljanje savremenih tehnologija i građevinskih materijala, inovativnih rješenja za različite industrije, traženje potencijalnih kupaca i jačanje partnerskih odnosa.

Događaj je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji zajedno sa Privrednom komorom Sankt Peterburga uz podršku Privredne komore Republike Srpske i Komiteta za spoljne poslove Sankt Peterburga, prenosi RTRS.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare