Srpska ostvarena kroz junačku borbu Vojske RS

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vojska Republike Srpske bila je časna i poštena, branila je i odbranila srpski narod, a kroz njenu borbu ostvarena je i Republika Srpska, poručeno je danas iz Istočnog Sarajevo gdje je obilježeno 30 godina od formiranja VRS i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Mirko Okolić rekao je da je VRS svoj posao obavila časno i pošteno, da je uspjela da odbrani teritoriju Srpske i sav narod koji je bio na njenom području, kao i da se Republika ostvarila kroz junačku borbu njene vojske.

„Ovdje smo jednim lijepim i bitnim povodom jer obilježavamo postojanje Vojske Republike Srpske koja traje 30 godina i 17 godina Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka koji je po zakonu dužan, obavezan i ima pravo da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske“, istakao je Okolić.

On je napomenuo da se to ostvarenje može gledati i kroz istoriju od Kosovskog boja do danas ili prije Kosovskog boja, kada je postojala jedna srpska država.
„Republika Srpska je prva poslije toga i to ostvarenje treba dobro da čuvamo i njegujemo“, poručio je Okolić.

Okolić je naglasio da Republika Srpska nije takozvana, već međunarodno priznata u cijelom svijetu u okviru BiH, istakavši da Srpska želi stabilnost, mir i prosperitet u cijeloj BiH. „BiH će imati mir, stabilnost i ekonomski prosperitet samo ukoliko se uspiju udružiti snage svih naroda u njoj“, rekao je Okolić.

On je dodao da teška pitanja treba odložiti za neka druga vremena radi dobrog života i dobrog ambijenta u samoj BiH, naglasivši da onaj ko zagovara drugačiju opciju nije u pravu.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je da ovaj puk ima za misiju da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda.

Izvršavajući tu misiju, on je naveo da imaju više od 100 aktivnosti godišnje, a jedna od glavnih je 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske, pa će ove jubilarne godine aktivnosti biti malo proširene tako što će ono biti u svim gradovima Srpske.

„Na Ravnoj Romaniji jutros smo prisutvovali liturgiji, zatim smo obavili pomen, prislužili svijeće i položili vijence na srpskom vojničkom spomen-groblju `Mali Zejtinlik` na Sokocu, čime smo odali dužnu poštu najboljima od nas, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske“, istakao je Krajšumović.

On je naveo da je u Istočnom Novom Sarajevu dostojanstveno obilježen ovaj dan – malim defileom i izložbom ratnih zastava, te prigodnim kulturno-umjetničkim programom, napomenuvši da su pored komande Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, danas prisutni i vojnici iz Drugog pješadijskog bataljona iz Bileće.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je Vojske Republike Srpske očuvala jedinstvo srpskog naroda na ovom prostoru, podsjetivši da je na području Sarajevsko-romanijske regije poginulo 4.221 pripadnik VRS.

Prema njegovim riječima, Vojsku Republiku Srpsku je stvorio srpski narod, koji se u najtežim trenucima 1992. godine organizovao i zahvaljujući onom što mu je u genima, pristupio vojsci, da bi se branili a ne napadali.

„Na taj način je organizovana i Vojska Republike Srpske kao odbrambena formacija, s ciljem da zaštiti srpski narod u periodu 1992.-1995. godina, jer znamo da kada god nismo imali vojske na nekom području, tada smo stradavali, a stradavali smo od onih koji su nas napadali“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, danas u mirnodopskim uslovima srpski narod sa područja Istočnog Sarajave i cijele Republike treba da se podsjete i da ukažu mlađim generacijama, na žrtvu koja je plaćena ljudskim životima.

Ćosić je naveo da je je živote za Srpsku dalo više od 24.000 boraca Vojske Republike Srpske, te da je bilo mnogo ranjenih, te izzrazio nadu da neće biti zaboravljena tradicija Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak nada se da će i mlade generacije nastaviti nastaviti njegovati tu tradiciju i obilježavati značajne datume o učešću Vojske Republike Srpske u odbrani teritorije.

„Ovim današnjim defileom u Istočnom Sarajevu uveličano je obilježavanje osnivanja Vojske Republike Srpske“, ocijenio je Tuševljak i izrazio nadu da će u maju, kada bude obilježavan Dan osnivanja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Dan Sarajevsko-romanijskog korpusa, biti dodatno uveličan.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare