Српска може да постоји изван БиХ

0

Република Српска може да постоји изван БиХ, оцијенио је данас за Срни народни посланик СНСД-а Дамјан Шкипина.

Шкипина је истакао да је Српска постојала изван БиХ и тако може и убудуће, те да о томе свједочи Дејтонски мировни споразум.

Он је навео да су у преамбули Устава БиХ наведени међународни документи, који Србима, као и сваком другом конститутивном народу на свијету гарантују право на самоопређељење, те је поручио америчком амбасадору Мајклу Марфију да прочита Устав који су писали Американци у Дејтону.

Након Марфијеве изјаве да раздруживање значи „крај Републике Српске“, Шкипина је навео да амерички амбасадор сваком својом изјавом доказује да је амбасадор само у једном дијелу БиХ и да његови ставови немају никакве везе са политичком реалношћу ове земље.

„Његове изјаве су једностране, пристрасне, нетачне и неистините. Оне потпирују бошњачко звецкање оружјем и свједоче о томе зашто је његова администрација спонзорисала резолуцију у Сребреници чији је крајњи циљ да подржи ратни циљ Бошњака о укидању Републике Српске“, оцијенио је Шкипина.

Шкипина поручује да Република Српска не може бити укинута јер она представља вољу српског народа, као једног од три конститутивна народа у БиХ.

Уколико Марфи не зна историју, Шкипина га подсјећа на то да је Република Српска настала након плебисцита српског народа у новембру 1991. године, када су се Срби изјаснили за останак у Југославији, а против самосталне БиХ, те да је воља српског народа потврђена 9. јануара 1992. године настанком Републике Српске.

„Лоше радите и лоше причате амбасадоре Марфи, зато је вријеме да одете одавде и да те ваше Марфијеве законе и правила примјењујете у вашој земљи. Републику Српску и српски народ оставите на миру и Ви и Ваши штићеници Бошњаци, који би, уз Вашу помоћ, да нам укину слободу, наша права загарантована Уставом и Дејтонским мировним споразумом“, нагласио је Шкипина.

Амбасада САД објавила је да сецесија или „раздруживање“ Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него „крај Републике Српске“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare