Srpska danas proslavlja 22. rođendan i krsnu slavu

0

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i krsnu slavu – Svetog arhiđakona Stefana i 22 godine od osnivanja.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci biće služena Sveta arhijerejska liturgija, koju će predvoditi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

U okviru svečanosti obilježavanja Dana i krsne slave Srpske, u Kulturnom centru Banski dvor biće održana svečana akademija, a potom svečani prijem u zgradi Vlade Srpske, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

Obilježavanju Dana i krsne slave Republike Srpske prisustvovaće najviši zvaničnici Srpske, dok je iz Srbije najavljeno prisustvo premijera Ivice Dačića, ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića i ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republiku Srpsku vlast gradi za sva vremena i da ljudi koji tu žive, bez obzira na vjeru i naciju, treba da imaju slobodan i bezbjedan život.

On je istakao da Srpska želi da afirmiše svoje pravo, koje je dobila Dejtonskim sporazumom, da jača sposobnost da vlada i nosi odgovornost za odluke u vezi sa resursima kojima raspolaže.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da je od velike važnosti da se obilježava Dan Republike i da se u budućem periodu unapređuju i njeguju sve vrijednosti Srpske.

“Treba da razumijemo da Srpska jeste mlado društvo, ali sa mnogo šansi i mogućnosti za buduće djelovanje i postojanje”, rekla je Cvijanovićeva.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, svečana akademija u Banskom dvoru biće održana u 13.00 časova, a svečani prijem u zgradi Vlade Srpske u 15.00 časova.

Patrijarh Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počela je Sveta arhijerejska liturgija, koju povodom Dana i krsne slave Republike Srpske predvodi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiji prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, republički ministri, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, kao i više stotina vjernika.

Za stvaranje Srpske živote dalo 23.000 boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je ukupno 23.000 boraca i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske dalo živote za stvaranje Republike, te poručio da niko ne smije zaboraviti taj ogroman čin žrtve.


Bećković: Srpska – istorijski dar koji se mora čuvati

Akademik Matija Bećković ocijenio je da je svaki dan postojanja Republike Srpske vrijedan istorijski dar i da su njene vlasti dužne svom narodu da je čuvaju.
Bećković je, povodom Dana Republike Srpske i njene krsne slave Svetog arhiđakona Stefana, rekao Srni da je ono što je neophodno za jednu kuću – neophodno je i za državnu nacionalnu zajednicu – da glava kuće bude jaka, da bi porodica, u ovom slučaju Srpska, bila jaka i da bi trajala.

On je naveo da napadi na Srpsku, koja sutra slavi 22. rođendan, traju od vremena prije njenog rođenja, ali da ona tom “uroku” može odoljeti ako bude jedinstvena.

“Svi ti napadi su već uključeni u njen vek, biografiju i istoriju. Za njih se znalo i prije nego je rođena”, naglasio je Bećković.

Bećković je poručio da Republika Srpska, koju je u pjesničkom maniru nazvao “jedvačekom”, jer se na nju dugo čekalo, nije samo san naroda koji u njoj žive nego, prije svega, realnost za sve one koji joj se raduju.

“Oni koji je ne vole sami su za to krivi”, zaključio je Bećković.

Srebrenica: Podsjećanje na stradanje i borbu za stvaranje Srpske

Povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana, danas je u Kulturnom centru u Srebrenici priređen prijem na kome je istaknut značaj borbe i žrtava srpskog naroda za stvaranje Srpske.

Odata je pošta narodnom poslaniku u tadašnjoj Skupštini BiH iz ovog mjesta Goranu Zekiću koji je ubijen na početku rata, kao i svim nastradalim srpskim borcima i civilima u posljednjem ratu u BiH.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je današnji prijem prilika da se uputi poruka mira i pozove na slogu i razumijevanje među ljudima.

Srpska Republika Bosna i Hercegovina

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, kao reakcija srpskog naroda na spornu odluku o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine od SFRJ koju su izglasali muslimanski i hrvatski poslanici.

Republika Srpska zauzima 49% teritorije BiH, a prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u Republici Srpskoj živi 1.326.991 stanovnika.

Vezano:

Pale – prestonica Republike Srpske 1992. do 1995. godine

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments