Sretko Vuksanović novi šef stručnog štaba FK Romanija

0

Najstariji sportski klub na Palama, Fudbalski klub Romanija je osnovan 1934. godine. Skijanje i fudbal su dugo vremena bili jedini i najpopularniji sportovi u Palama. Vihor, kasnije Romanija je bila ponos Pala i Paljana. Završetkom rata u BiH, popularnost fudbala u Palama i Romanije je opadala, usljed nedostatka sredstava, a veliki udarac klubu je zadalo i oduzimanje pomoćnog terena, na kojem je započela izgradnja sportske dvorane.

Proteklih godinu dana, klub je prošao kroz veliku krizu, jednu od najvećih od svog osnivanja. Zbog nedostatka sredstava klub je istupio iz takmičenja, što je prema pravilima FSRS značilo automatsko ispadanje u najniži mogući rang i start sa minus dvanaest bodova.

Preduzete su hitne mjere, održana je skupština kluba na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Odlučeno je da se Romanija ne ugasi i ne registruje kao novi sportski klub zbog velikih dugova koji su ostali ispred prethodne uprave. Na čelo kluba je postavljen Siniša Lasica, a za predsjednika i potpredsjednika Skupštine Goran Kosorić i Miroslav Brčkalović. Uprava je preuzela na sebe obavezu da sanira dio dugovanja, a na takmičarskom planu izbriše zaostatak od minus 12 bodova u čemu se uspjelo.

„Romanija je ponos Pala i svjesni smo bili da period konsolidacije neće ići lako i brzo. Pogotovo što smo naslijedili preko 100.000 KM duga, a mnogo toga se nagomilalo u organizacionom smislu. Neslavan kraj na drugoligaškom istoku odustajanjem od takmičenja u polusezoni 2010/11. koštao je Romaniju prebacivanja u najniži rang i to sa pozamašnim minusom od 12 bodova i svi mi koji volimo Romaniju teškom mukom smo se suočili s istinom da će se Romanija takmičiti u najnižem rangu. Svjesni smo bili da je to početak od nule, ali isto tako volja, želja, hrabrost i znanje da učinimo iskorak u svakom pogledu i trasiramo stazu za nove uspjehe su bili ogromni“, kaže Lasica i nastavlja:

„Postoji četverogodišnji plan po kojem Romanija mora vratiti status stabilnog prvoligaša, pa sve činimo da predstojeće takmičenje u Regionalnoj ligi jug bude u znaku Romanije, nema više izgubljenih bodova za zelenim stolom i titula je naš cilj. Naravno, pored sportskog cilja imamo i druge. Omasovljenje omladinskih selekcija, vraćanje paljanske djece u svoju fudbalsku kuću, kao i rad na infrastrukturi počev od obnove glavnog terena i klupskih prostorija koji su u veoma lošem stanju, pa sve do izgradnje pomoćnog terena. Srećan sam, Romanija je opet otvorila vrata svim istinskim ljubiteljima fudbala u Palama“, izjavio je Siniša Lasica, predsjednik kluba u intervjuu za Glas Srpske.

30. jula su krenule pripreme za novu sezonu, a imenovan je i novi šef stručnog štaba, jedan od najvećih fudbalera sa ovih prostora Sretko Vuksanović. Popularni “doktor“ imao je veoma uspješnu igračku karijeru koju je započeo u Sarajevu, nastavio u Francuskoj igrajući za Sošo, Belgiji za Gent, Genk i Kapelan, potom Željezničaru i Slaviji kada je u u zimskoj pauzi sezone 2009/10. rekao zbogom aktivnom igranju.

Sretko Vuksanović je odmah prionuo na posao. Okupio je postojeći igrački kadar i započeo pripreme koje će kompletne biti odrađene u Palama.

„Počeli smo pripreme 30. jula. Na prozivku se odazvalo 16 momaka, a radu su se priključila i četiri pojačanja kao što su Ognjen Erić, Nikola Blagojević, Vladimir Kovačević i pojačanje iz FK Sutjeska Miloš Tanasković. Cilj nam je ulazak u Drugu ligu Republike Srpske i nadamo se da ćemo to ostvariti“, izjavio je popularni „doktor“, Sretko Vuksanović.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare