Srednjoškolsko obrazovanje uskladiti sa potrebama tržišta rada

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da kompletno srednjoškolsko obrazovanje mora biti usklađeno sa potrebama tržišta rada.

„Program treba da bude usklađen da bismo obezbijedili radna mjesta za srednjoškolce koje diktira privreda u Srpskoj i osposobili ih za dalje obrazovanje“, rekla je Trivićeva novinarima na Jahorini u pauzi seminara za direktore i pedagoge srednjih škola.

Ona je istakla da je cilj sticanje kompetencija učenika da bi po završetku srednjoškolskog školovanja imali mogućnost zapošljavanja u skladu sa potrebama tržišta rada ili za nastavak visokog obrazovanja.

„Izmjene zakona o srednjem obrazovanju odnose se na kompletnu standardizaciju, čiji je završetak u toku. Biće obuhvaćena standardna zanimanja i renoviranje nastavnih planova i programa, normiranje časova. Sve treba da bude u skladu sa revizijom zanimanja koju smo uradili. Nekih zanimanja više nema, neka su nova, kombinovana“, navela je Trivićeva.

Ona je naglasila da su se trudili da sa Republičkim pedagoškim zavodom i privredom naprave reviziju zanimanja koja su usklađena sa potrebama tržišta rada.

Trivićeva je napomenula da tržište rada diktira upisne politike jer resorno ministarstvo ne može preuzeti odgovnost za školovanje đaka koji nakon završetka srednje škole neće imati mogućnost zapošljavanja.

Ona je dodala da su resorno ministarstvo i Republički pedagoški zavod zajedno sa predavačima danas upoznali direktore srednjih škola i pedagoge o tome šta su zadaci u ovoj godini, značajni za inovacije za srednjoškolsko obrazovanje.

„Upoznati su o proceduri, koja je u toku, donošenja izmjene i dopuna Zakona o srednjoškolskom obrazovanju i vaspitanju, o inovacijama nastavnih planova i programa, o donesenim standardima zanimanja u 54 struke, o stvaranju znanja interaktivnosti u samoj nastavi, kao i o tome kakav menadžment savremena srednja škola danas treba da ima“, dodala je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će tokom tradicionalnog seminara direktora i pedagoga srednjih škola danas i sutra biti riječi o vaspitnoj ulozi škole i njenom upravljanju, napomenuvši da poslovi koji su predviđeni reformom obrazovanja i akcionim planom ne mogu biti završeni ukoliko rad škole nije dobro organizovan.

On je istakao da je cilj da svako devijantno ponašanje u školama bude suzbijeno na vrijeme i zaštićena bezbjednost učenika.

„Direktore i pedagode ćemo upoznati i o tome kako organizovati inovativnu nastavu“, dodao je Damjanović.

Predsjednik Društva pedagoda Republike Srpske Drago Branković rekao je da u Srpskoj ima 400 pedagoga u predškolskom, osnovnom obrazovanju, srednjim školama i drugim ustanovama koje se bave vaspitnim obrazovanjem.

„U srednjem obrazovanju 60 odsto profesora u toku svog studija nije imalo pedagodiju, psihologiju, a moraju da se bave vaspitanjem maldih. To je tema koju ćemo ozbiljno organizovati“, naglašava Branković.

Direktor Ekonomske škole Banjaluka Sonja Tomaš Mickin rekla je da je veoma značajno za sve škole u Republici Srpskoj prate četvrtu industrijsku revoluciju, koja podrazumijeva inovativne nastavne planove i programe, interaktivan odnos sa učenicima, ali i informatičke kabinete, multimedijalne učionice.

Direktor Ekonomske škole u Bijeljini Duško Đurić kaže da sve škole na određen načun pokazuju stepen angažovanja i potrebu da unapređuju i nastavni proces prilagođavaju savremenim nastavnim tehnologijama.

Seminar za direktore i pedagoge srednjih škola na Jahorini organizuju Republički pedagoški zavod, Društvo pedagoga Srpske i Udruženje direktora srednjih škola Srpske.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare