Srednjoškolac Đorđe Kovačević dobitnik plakete „Srebrno pero“

0

SOKOLAC – Đorđe Kovačević, učenik sokolačkog Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“, dobio je plaketu „Srebno pero“ na Šestom međunarodnom literarnom konkursu „Trifundanski raspis za poeziju“ u Loznici, u konkurenciji 120 učesnika iz šest zemalja.

Kovačević navodi za Srnu da mu je „Srebrno pero“ za pjesmu „Trifundanska iskra“ uručeno u Klubu pisaca „Vukovo pero“ u Loznici, koji je i raspisao konkurs, u okviru svečanog obilježavanja Svetog Trifuna – krsne slave ovog kluba.

Nagradu je dobio u kategoriji autora koji su pisali o vinogradarstvu, vinu, tradiciji i običajima u vezi sa praznikom Sveti Trifun.

„Ova nagrada za mene ima posebno značenje jer ovaj put nisam bio u konkurenciji srednjih škola, sa svojim vršnjacima, već sam bio u konkurenciji sa daleko iskusnijim afirmisanim piscima koji, na neki zreliji i složeniji način poimaju književnost i samu pisanu riječ od mene“, ističe Kovačević.

On napominje da ga je vijest da je dobitnik „Srebrnog pera“, odnosno drugog mjesta u konkurenciji od 120 učesnika, na ovogodišnjem „Trifundanskom raspisu“, veoma prijatno iznenadila.

Mladom Sokočaninu ovo je samo jedna u nizu nagrada, koje je dobio od početka školovanja, što mu daje volju da i dalje piše pjesme i priče.

Đorđe ne krije zadovoljstvo što je 2022. za njega počela na ovakav način, te izražava nadu da će ih biti još, pošto očekuje rezultate sa nekoliko konkursa na koje je predao svoje radove.

„U pripremi je moja druga knjiga u kojoj će se nalaziti radovi sa tih konkursa, ali i mnogi drugi koje pišem u slobodno vrijeme“, najavio je Kovačević te naglasio da će štampanje ove knjige finansirati njegova porodica.

Izdavač će biti Kulturno-izdavački centar „Srpska kuća“ iz Požarevca, kao i njegove prve zbirke pjesama i kratkih priča „U zagrljaju života“.

Kovačević želi da se dokaže na više stvaralačkih polja i da pri tom uvijek kvalitet stavlja ispred kvantiteta, u želji da sve što radi bude podjednako dobro.

Đorđe se bavi i slikanjem za svoju dušu i planira da radove prvi put izloži prilikom promocije svoje druge knjige.

On se bavi i informatikom, matematikom i fizikom te planira učešće na takmičenju iz matematike i ruskog jezika.

Kovačević učestvuje i na međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika i trenutno je u polufinalu.

Nedavno je odustao od višegodišnjeg bavljenja atletikom, ali je ljubav prema sportu nadomjestio stonim tenisom u lokalnom klubu.

Mladi svestrani Sokočanin pohađa četvrti razred sokolačke gimnazije, sebe vidi kao studenta Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i vjeruje da će i tada naći vremena za njegovanje pisane riječi, poezije i proze sa kojima je odrastao dokazavši se brojnim nagrada.

Đorđu je u posebnom sjećanju ostala prva nagrada na konkursu literarnih radova „Prva učiteljica u BiH – Staka Skenderova“ u Banjaluci, zatim druga na konkursu Crvenog krsta Republike Srpske „Snaga humanosti“ i treća na nivou Srpske za prozu na temu „Život i djelo Nikole Tesle“.

Dva puta je, kako kaže, nagrađivan za poeziju na literarnom konkursu „Svetosavlje“, nagrađen je i za najljepšu strofu, a nagrada je stigla i sa „Drinskih večeri poezije“ iz Goražda.

NJegov literarni rad objavljen je u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske, što je veliko priznanje za jednog osnovca, njegovu porodicu, školu i sam grad u kome živi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare