Srbima i pravoslavcima nikada teže u Evropi

0

Svetosavski prijem, koji su u okviru svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske organizovali Univerzitet u Istočnom Sarajevu zajedno sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, upriličen je danas u prostorijama Rektorata u Istočnom Sarajevu.

Zamjenik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Jelena Starčević istakla je da će ovakvi prijemi na univerzitetima u Republici Srpskoj postati tradicija u budućnosti, što će biti prilika da se akademska zajednica i šira javnost podsjete na značaj očuvanja nacionalnog identiteta, jezika, pisma, tradicije i istorije.

„Svjedoci smo da srpski narod i uopšte pravoslavni narod u zemljama Evrope nikada nije bio u težoj situaciji nego što je to danas. Svakodnevno smo izloženi pritiscima, prijetnjama i težnjama da izgubimo nacionalni identitet i zaboravimo ko smo“, naglasila je Starčevićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić novinarima je rekao da je Sveti Sava najsvjetlija i najznačajnija ličnost u srpskoj istoriji, iako je ovaj narod iznjedrio planetarno važne ličnosti poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

„Sveti Sava je dao ono najvažnije našem narodu, a to je da znamo ko smo. On je uradio mnogo za srpsku državu i u vremenima u kojima živimo lik i djelo Svetog Save pomaže nam da sve teškoće prevazilazimo“, naveo je Kulić.

On je izrazio nadu da će naredno obilježavanje i Svetosavski prijem na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu biti u novoj zgradi Rektorata i Muzičke akademije.

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović podsjetio je na važnost lika i djela Svetog Save u obrazovanju Srba na ovim prostorima, te naglasio da srpski narod, školstvo i nauka nisu nastali sredinom 20. vijeka.

„Mi nismo počeli u Jajcu, ni u ZAVNOBiH-u, niti u Avnoju nego je naša istorija mnogo starija. Već početkom 13. vijeka kada je Sveti Sava ovdje u Bosni osnovao Dabrobosansku eparhiju i u Hercegovini Hercegovačku, tada je počeo naš napredak i naš put ka budućnosti“, istakao je Topalović.

Današnjem prijemu prisustvovali su direktor Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica, načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, dekani i prodekani fakulteta u sklopu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te predstavnici kulturnog, sportskog i javnog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare