Spriječiti nekontrolisanu primjenu pesticida

0

Učesnici Međunarodnog naučnog poljoprivrednog simpozijuma „Agrosim 2014“ na Jahorini zaključili su da je potrebno preduzeti adekvatne mjere radi sprečavanja nekontrolisane primjene pesticida i mineralnih đubriva, koji zagađuju, ne samo zemljište, nego i vazduh i vodotokove.

„Primjenom pesticida smanjen je i biodiverzitet, jer mnoge biljke i životinje gube svoja prirodna staništa. Zagađivači duži period ostaju u zemljištu, što dovodi do uništavanja oraničnih slojeva“, rekla je Srni dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić.

Ona je istakla da se pesticidi teško razlažu, što u brežuljkastim područjima često dovodi do erozije zemljišta.

„U novije vrijeme izloženi smo i nepredvidivim klimatskim događajima. Smjenjuju se sušni i kišni periodi sa poplavama, zbog čega je potrebno preduzeti određene mjere da bi bili zaštićeni poljoprivredni proizvođači“, navela je Milićeva.

Ona kaže da posebnu pažnju treba posvetiti brdsko-planinskim područjima gdje postoje značajni resursi za bavljenje zdravstveno bezbjednom poljoprivrednom proizvodnjom.

Milić je rekla da poseban aspekt treba dati organskoj poljoprivrednoj proizvodnji i zaštititi životnu sredinu, posebno u područjima, gdje do sada nije bilo konvencionalne proizvodnje, a posebnu pažnju posvetiti zaštiti poljoprivednih površina i podzemnih voda.

Jedan od zaključaka je da se u aridnim područjima izbjegavaju okopavanja, jer nema dovoljno vode, pa se javlja problem sa navodnjavanjima.

Poseban aspekt za simpozijumu dat je zdravstveno-bezbjednoj hrani i genetski modifikovanim organizmima /GMO/, o kojima je na okruglom stolu raspravljano da li ih treba uvoditi u poljoprivrednu proizvodnju ili ne.

Većina učesnika je protiv GMO i smatra da je prvo potrebno na manjim oglednim područjima istražiti ponašanje tih biljaka, te ispitati kako hrana od tako proizvedenih biljaka utiče na zdravlje ljudi.

Na trodnevnom simpozijumu, koji je danas okončan, bilo je 350 učesnika, izloženo pet uvodnih referata, a usmeno prezentovano 113 radova u šest različitih sekcija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments