Spriječeno širenje vatre na magacin eksplozivnog materijala

0

SOKOLAC – Pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac spriječili su širenje vatre sa niskog rastinja na magacin eksplozivnog materijala i inicijalnog pribora za eksploziv preduzeća „Romanijaputevi“ na Podromaniji, potvrđeno je Srni u ovom odjeljenju.

Generalni direktor „Romanijaputeva“ Mirko Pandurević rekao je Srni da bi paljenjem ovog magacina mogla nastati velika šteta po okolinu, kao i na objektima ovog preduzeća.

On je apelovao da mještani ne pale vatru na otvorenom bez stalne kontrole i poziva vatrogasaca.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Sokolac Mile Šarac rekao je da su sokolački vatrogasci juče imali još jednu tešku intervenciju na Podromaniji, gdje je vatra sa zapaljene suve trave zaprijetila objektu na farmi krava „Podromanija“ na Glasinačkom polju.

„Vatra sa farme se u jednom trenutku potpuno približila i kućama porodica Vrbarac u Bjelosavljevićima“, rekao je Šarac.

On je rekao da bi širenje vatre imalo velike posljedice po sve ostale objekte na ovom poljoprivrednom kompleksu, koji je nedavno rekonstruisan.

Šarac je naveo da su sokolački vatrogasci juče četiri časa gasila požar u selu Drapnići, gdje je vatra sa suve trave zahvatila crnogoričnu šumu.

On je podsjetio da je u subotu, 30. marta, u selu Pavičići ugašen jedan od najvećih požara u ovoj sezoni na području Sokoca, koji je osam časova gasilo šest vatrogasaca, 30 radnika sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“ i grupa mještana.

Šarac je naveo da je, prema procjeni vatrogasaca, vatra sa zapaljene suve trave na privatnom posjedu zahvatila površinu od 40 hekatara na kojoj su gorjeli nisko rastinje, dio hrastove šume, a zaprijetila je i crnogoričnoj kulturi.

Prema podacima sokolačkog odjeljanja Republička uprave Civiline zaštite, na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije vatrogasci su juče imali 17 intervencija, i to na Sokocu, Višegradu i Rogatici po četiri, Foči tri, te Palama i Čajniču po jednu.

U subotu, 30. marta, na ovom području evidentirano je ukupno 18 požara.

Iz Vatrogasnog odjeljenja Sokolac apeluju da građani ne pale vatru na otvorenom bez stalne kontrole, te pozivaju pripadnike MUP-a Srpske i opštinske Komunalne policije da obilaze seoska područja na kojima su učestali požari i upozore stanovništvo da nesmotreno paljenje otpada prilikom proljećnog čišćenja može imati nesagledive posljedice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare