Spremni za eventualni plavni talas

0

VIŠEGRAD – Svi subjekti u Višegradu od značaja za bezbjednost građana i njihove imovine u slučaju eventualnog plavnog talasa nastalog naglim otapanjem snijega su spremni da brzo i efikasno intervenišu, kako ne bi došlo do šteta u prioblanom pojasu rijeka Drine i Rzava, rečeno je danas na sjednici Opštinskog štaba Civilne zaštite.

„Poučeni iskustvom od poplava od prije dvije godine očistili smo korito Rzava od Vardišta do ulaza u grad na kritičnim mjestima, a samo kod Sportske dvorane iz rijeke je izvađeno 12.000 metara kubnih šljunka“, rekao je komandant Opštinskog štaba Tomislav Popović.

On je podsjetio da su nabavljene i vodene pumpe za izvlačenje vode iz podruma, obezbijeđene vreće sa pijeskom, izgrađen zid kod Gradske pijace i nabavljen čamac za spasavanje, kao i ostala neophodna oprema za brzo djelovanje u vanrednim situacijama.

„Upozorili smo vlasnike splavova i ribnjaka u priobalnom pojasu, kao i građane koji imaju materijalna dobra na obalama rijeka da ih na vrijeme obezbijede i evakuišu“, dodao je Popović.

Stručnjaci na Hidroelektrani /HE/ „Višegrad“ smatraju da ne bi trebalo da dođe do poplava većih razmjera i dodaju da se očekuje maksimalni protok vode na pregradnoj brani od 800 metara kubnih u sekundi. Prilikom velike poplave 2010. godine protok vode na HE „Višegrad“ iznosio je 4.000 metara kubnih u sekundi, što se smatralo „stogodišnjim vodama“ u ovom kraju.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare