Sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Đilinu

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet za međunarodne studije u Đilinu u Kini potpisali su sporazum kojim se omogućava sticanje dvojnih diploma.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da će studentima iz Kine biti ponuđena jedan od tri modela studiranja na ovom univerzitetu.

„Prvi model je da tri godine studiraju na Univerzitetu u Kini i jednu godinu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, odnosno u Republici Srpskoj“, pojasnio je Kulić novinarima.

Prema njegovim riječima, drugi model je da studiraju po dvije godine u Kini i Istočnom Sarajavu, a treći model je da studiraju jednu godinu na kineskom univerzitetu, a tri na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Kulić je istakao da je ovim sporazumom definisano i to da će se svake godine slati po pet studenata u studijsku razmjenu, koja će trajati od šest do 12 mjeseci, te dodao da će ti studenti biti oslobođeni plaćanja školarine.

„Sporazumom je definisano da će ova dva univerziteta formirati istraživački centar za kulturu i jezik, učestvovaće u zajedničkim istraživačkim projektima, a takođe će se vršiti i razmjena kako studenata, tako i nastavnog i administrativnog osoblja“, naglasio je rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kulić je rekao da je ovaj sporazum veoma specifičan i za Univerzitet jako važan, jer se ovakav vid sporazuma prvi put realizuje na univerzitetima u Republici Srpskoj, na osnovnim studijama.

Prema njegovim riječima, realizacija ovog sporazuma bila bi skoro nemoguća da na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne postoji Katedra za sinologiju, zahvaljujući kojoj Univerzitet ima izvanrednu saradnju sa univerzitetima u Kini.

„Ona ove godine slavi jubilej – 10 godina postojanja, odnosno rada i zahvaljujući upravo aktivnostima ovog fakulteta i njene katedre, naš univerzitet je među najboljim univerzitetima, kada su u pitanju studijske razmjene sa univerzitetima u Kini“, rekao je Kulić.

On je naveo da je za ovih 10 godina realizovano 111 studijskih razmjena, sa Univerziteta u Istočnom Saraajevu na neke od univerziteta u Kini i trajale su od pola do godinu dana, a u okviru ovih razmjena bilo je osam na master studije koje su trajale od dvije do tri godine.

„I u ovoj akademskoj 2020/2021. godini Univerzitet je ostvario 24 stipendije naših studenata koji će boraviti na nekom od univerziteta u Kini“, rekao je Kulić i izrazio žaljenje što nije došlo do realizacije, na koju je uticala pandemija virusa korona u svijetu.

Kulić je rekao da će se ova aktivnost nastaviti onog trenutka kada se situacija stabilizuje, te dodao da trenutno sedam studenata sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu sluša onlajn nastavu sa nekog od univerziteta u Kini.

Prema njegovim riječima, na Filozofskom fakultetu osnovan je i Centar za kineske studije, koji dugo godina pokazuje izvanredne rezultate.

„U okviru Filozofskog fakulteta, a pri Katedri za sinologiju, 2016. godine osnovan je i HSK centar, pri kojem je testirano oko 200 kandidata na svim nivoima HSK i po procjenama sajta za HSK smo među najboljim centrima na Balkanu što se tiče broja polagača“, istakao je Kulić.

On je pojasnio da je HSK kineski nacionalni standardizovani test kojim se određuje nivo znanja kineskog jezika, te da je Centar odobrila Nacionalna kancelarija za učenje kineskog jezika kao stranog /Hanban/ u Kini.

„Sticanje sertifikata HSK testa uslov je za upis na kineske univerzitete, kao i referenca pri konkurisanju za posao u kineskim kompanijama“, rekao je Kulić i dodao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima sjajnu saradnju sa Ambasadom Kine u BiH, zahvaljujući čijoj podršci i pomoći se nižu takvi rezultati.

Kulić je dodao da je strateški interes Univerziteta međunarodna saradnja, odnosno saradnja sa univerzitetima u Evropi i svijetu, a prioritet su univerziteti u Rusiji i Kini, sa kojom je danas potpisan deveti sporazum.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare