Speleospasioci ispoljili veliku obučenost i hrabrost

0

FOČA – Članovi fočanske stanice Speleospasilačke službe Republike Srpske angažovani su kao volonteri, ali su uvijek u pripravnosti i spremni da pomognu unesrećenima, pa su s razlogom dobitnici jedne od godišnjih nagrada za volonterizam, izjavio je Miloš Jakić, načelnik ove službe u okviru Civilne zaštite.

Jakić je istakao da su tokom ove godine imali više intervencija, od potrage za utopljenicima do spasavanja turista u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

On je naveo da je ova volonterska jedinica specijalizovana ne samo za spasavanje iz pećina, jama i drugih pukotina u Zemlji, već i sa svih nepristupačnih terena.

„Posljednja akcija koju smo imali bila je potraga na vodi u noćnim satima i izvlačenje tijela našeg sugrađanina. Prije toga imali smo uspješnu akciju spasavanja belgijskog turiste koji se izgubio na Zelengori, zatim izvlačenje tijela sugrađanina koji je skočio sa mosta, kao i potragu za nestalom sugrađankom, te pretragu terena u potrazi za nastradalim u saobraćajnoj nesreći na obali Drine“, rekao je Jakić Srni.

Speleospasilačka služba djeluje od 2015. godine i broji dvadesetak članova, među kojima je deset aktivnih spasilaca, dok se ostali angažuju prema potrebi, a svi su članovi fočanskog Speleološkog društva „Ursus speleus“.

NJihove redovne aktivnosti, osim akcija spasavanja, su odlasci na međunarodne spasilačke vježbe.

„Učestvovali smo na obuci u Sloveniji i na vježbi u jami Skalarevo brezno na dubini od 911 metara, a nakon toga smo pozvani i na vježbu `Bezdan` u Dubrovniku. Početkom ili polovinom naredne godine ta saradnja biće nastavljena vježbom u Herceg Novom“, rekao je Jakić.

On je istakao da godišnja nagrada Volonterskog servisa Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta daje ovoj službi veliki elan za nastavak volonterskog rada koji malo ko hoće da prizna i da pomogne volonterima koji izdvajaju svoj trud, vrijeme, nekada i novac.

„Moralna podrška je nekada najvažnija, da volonteri imaju osjećaj da su priznati u društvu jer nije jednostavno kada ste na terenu i po cijeli dan, kao što je to bilo u slučaju potrage i spasavanja Ruskinje izgubljene na Magliću, kada smo akciju okončali u šest ujutro, a već u sedam su neki morali na posao“, rekao je Jakić.

Na godišnjoj manifestaciji Volonterskog servisa Republike Srpske, koja je održana povodom Međunarodnog dana volontera – 5. decembra, među organizacijama koje su dobile nagradu za poseban doprinos razvoju volonterizma, kao i za spasavanje ljudskih života, našla se Spelospasilačka služba iz Foče, a među nagrađenim pojedincima je Jakić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare