Specijalne i paralelne veze Srbije i Srpske na istorijskm maksimumu

0

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Beogradu da se specijalne i paralelne veze između Srbije i Republike Srpske razvijaju i u ovom trenutku su na istorijskom maksimumu, odnosno na najvišem nivou otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i Srpska postoje.

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Selaković je rekao da se Srbija, poštujući teritorijalni integritet BiH, trudi da sa svim svojim susjedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose.

“S druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, Srbija ne zaboravlja svoj narod i Republiku Srpsku kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom”, rekao je Selaković.

On je naveo da je jedna od tema sastanka bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je Cvijanovićevu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će se u taj program uključiti i nastavnici iz Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

“Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front”, rekao je Selaković.

Cvijanovićeva je rekla da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i Republike Srpske i da je za građane Srpske važno da Srbija bude stabilna i jaka, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim riječima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i Republike Srpske.

Cvijanovićeva je zahvalila na ekonomskoj pomoći Srbije tokom prethodnih godina, izrazivši očekivanje da će zajednički infrastrukturni projekti nastaviti da se realizuju u interesu građana Srbije i Republike Srpske.

Sagovornici su se, između ostalog, osvrnuli i na najnoviju o odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

“Naš stav je vrlo jasan: nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta. Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije poručio je da želi da vjeruje da će stabilnost moći da se očuva, ali da je veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati.

Cvijanovićeva je ocijenila da je današnja nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimjerena demokratiji i nazadna, i da može vratiti BiH dvije ili tri decenije unazad.

“Neprihvatljivo je da u 21. vijeku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere… Moja poruka građanima i institucijama u Republici Srpskoj je da znamo šta radimo, jačamo Republiku Srpsku, jačamo našu svijest o sebi, jačamo naše veze sa Srbijom”, izjavila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Valentin Incko je doprinio da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

“Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao svo licemjerstvo međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH.

“Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju. Ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments