Spas od droge uz pomoć porodice i policije

0

FOČA – Sa centralne republičke manifestacija MUP-a Srpske, koja je danas održana u Foči povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, poručeno je da je samo porodica pravi izbor.

U prostorijama Osnovne škole /OŠ/ „Sveti Sava“ učenici su izveli poučan igrokaz o tome kako mladi nesmotreno mogu da upadnu u opasni svijet kriminala i droge, ali i kako iz njega mogu da se izvuku uz pomoć porodice i policije.

Scenario za igrokaz napisao je učenik devetog razreda Vlatko Čančar.

„Droga, cigarete i alkohol predstavljaju veliku opasnost za mlade. Nažalost, na ulici se mogu sresti ljudi koji to nude mladima i toga se treba čuvati“, rekao je Čančar.

OŠ „Sveti Sava“ organizovala je i izložbu učeničkih likovnih radova o opasnosti od droge.

Jedan od nagrađenih učenika Ana Marija Ivanović rekla je da su na ovaj način željeli da podignu svijest mladih o opasnostima od droge, alkohola i cigareta, te da ukažu koliko je važno boriti se protiv toga.

Pripadnici Policijske uprave Foča su u dvorištu ove škole izveli pokaznu vježbu otkrivanja i pljenidbe droge uz pomoć službenog psa i hvatanja prestupnika, a učenici su mogli da se uvjere da policija odlično poznaje borilačke vještine, posebno u situacijama odbrane od hladnog i vatrenog oružja.

Načelnik Policijske uprave /PU/ Foča Velimir Kostović rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima niz preventivnih mjera i operativnih aktivnosti s ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela nezakoniti promet opojnih droga i manjeg prisustva narkotika na ulicama Srpske.

On je naveo da je za 10 mjeseci ove godine na području Srpske zaplijenjena znatna količina droge, da je više lica uhapšeno i razbijeno više organizovanih kriminalnih grupa, te da su oduzeti predmeti koji se koriste za uzgoj i preradu droge.

„Otkriven je 1.121 slučaj zloupotrebe droge, od čega 251 krivično djelo i 870 prekršaja. Pripadnici MUP-a sproveli su 24 operativne akcije koje su rezultirale razbijanjem više organizovanih kriminalnih grupa, te pljenidbom 404 kilograma marihuane, devet kilograma amfitamina, 4,5 kilograma hašiša, 2,6 kilograma kokaina, te više od 8.000 komada tableta ekstazija“, rekao je Kostović.

U OŠ „Sveti Sava“ odigrana je i prijateljska košarkaška utakmica između učenika i pripadnika PU Foča, a obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv bolesti zavisnoti završeno je predavanjem u Centru za kulturu i informisanje kojem su prisutvovali učenici i studenti.

O uticaju droge na zdravlje i porodicu govorili su ljekari Centra za mentalno zdravlje fočanskog Doma zdravlja, dok su studenti Bogoslovskog fakulteta predstavili način rada pravoslavne zajednice „Zemlja živih“ u liječenju bolesti zavisnosti od droge.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare