Sonja Karadžić Jovičević: Vrijeme je za promjene

0

Sonja Karadžić Jovičević, kandidat SDS za poslanika u skupštini RS: Boriću se za pomoć porodicama. Nadam se slobodi za oca Radovana.

Sonja Karadžić Jovičević ulazi u politiku. Na predstojećim oktobarskim izborima biće kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a za tu funkciju je jednoglasno kandidovao Opštinski odbor Srpske demokratske stranke na Palama.

Za „Večernje Novosti“ govori o svom budućem političkom angažmanu, ali i o mnogo poznatijem ocu – Radovanu Karadžiću.

– Dobiti tako široku podršku baze SDS na Palama, koje su kolijevka i SDS i Republike Srpske, znači i čast i odgovornost. Nadam se da je kandidatura potvrda mog rada tokom prethodnih godina i znak povjerenja članstva.

* Za šta ćete se zalagati kao poslanik, ako budete izabrani?

– Moje interesne zone su porodica, omladina, zdravstveni sistem, dijaspora. Vraćanje snage porodici, pomoć mladim bračnim parovima, trudnicama, porodiljama, plansko usmjeravanje školaraca i omladine koje ne vodi ka višegodišnjem čekanju na biroima, kvalitetan i efikasan zdravstveni sistem, sistemsko uključivanje dijaspore u politički i ekonomski život RS. Ali poslanik mora da bude informisan i o drugim stvarima od interesa za RS i da o tome donosi valjane odluke. Predstoji mi dosta učenja, ali na to sam navikla, budući da kao ljekar i dan-danas učim.

* Da li ova kandidatura znači i neko značajnije političko angažovanje u budućnosti?

– Sada ne razmišljam o tome. Dovoljno je velika čast i odgovornost koju nosi ova kandidatura da bih je smatrala samo stepenicom u nekom putu naviše. Smatram da je pozicija narodnog poslanika izuzetno značajna, i to je za sada to.

* Šta očekujete od izbora?

– Promjene. Druge ljude, mišljenja, ideje, napore. Skidanje države sa aparata i disanje punim plućima. Rad, red i disciplinu. Sistem kažnjavanja i nagrađivanja prema zaslugama, a ne prema partijskoj pripadnosti. U početku će biti bolno i mučno, ali neće biti beznadežno i uzalud. Konačno treba da se ugleda svjetlo na kraju tunela.

* Kako komentarišete tvrdnju SNSD i Milorada Dodika da je SDS danas probosanska stranka?

– Nije vrijeme da uzmem učešće u političkim prepucavanjima. Za to nikada nije kasno. Mislim da moja kandidatura sama govori o mojim stavovima o tome i bez drugih komentara.

* Neposredno pred održavanje izbora u BiH, na suđenju vašem ocu u Hagu će biti iznesene završne reči odbrane i tužilaštva. Šta očekujete?

– Ako govorimo o pravu i pravdi, o dokazima koji su uneseni u spis, Radovan Karadžić treba da bude pušten odmah. Da je njegova navodna krivica toliko očigledna, bila bi i lako dokaziva. Tužilaštvo bi izvelo tri svedoka, pokazalo pet dokumenata i sve bi bilo gotovo i kristalno jasno za dva dana. Druga je stvar što od njih do sada ne vidjesmo ni pravo ni pravdu. Kakva god presuda bila, osim oslobađajuće, nosiće dugoročnu poruku svim malim narodima i njihovim vođama da je borba protiv nasilnog raspada države, protiv genocida i etničkog čišćenja, kakve su doživeli Srbi širom bivše Jugoslavije, krivično djelo ukoliko je u suprotnosti sa interesima nekih „velikih“ sila.

POVRATAK NORMALNOM ŽIVOTU

* Kako danas živi porodica Karadžić? Kako su izgledale protekle godine, u kojima niste bili mnogo u javnosti?

– Moja majka je u penziji koju je jedva ostvarila i to sa priznatih samo pola radnog staža. Brat je nedavno prvi put u životu dobio posao. Ja privodim kraju specijalizaciju iz radiologije i radim u Domu zdravlja nakon više od 10 godina zabrane da radim. Dakle, učimo se normalnom životu na koji, tokom dugog niza godina, nismo imali pravo. Naročito naša djeca.

ODLASCI U HAG

* Da li odlazite u posjetu ocu i kakva su njegova razmišljanja o situaciji u RS?

– U posjete ocu uspijem da odem jednom do dva puta godišnje. Malo razgovaramo o situtaciji u RS, jer nam je svaki trenutak dragocjen. Svoja viđenja o situaciji u RS, Srbiji, svijetu imao je priliku da iznese u velikom broju intervjua medijima širom svijeta za ovih šest godina koliko je u Hagu.

(www.palelive.com / Večernje Novosti)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare