Sokolački planinari obilježili slavu i 11 godina postojanja

0

SOKOLAC – Planinarsko društvo „Glasinac“ sa Sokolca proslavilo su slavu – Svetog velikomučenika Dimitrija i obilježilo 11 godina postojanja.
Sekretar društva Vera Mijatović rekla je Srni da je kruna njihovog višegodišnjeg rada izgradnja i rad na daljem uređenju Planinarskog doma „Crvene stijene“ na lokalitetu Nadromanija.

„Kroz javne pozive za podršku projektima nevladinih organizacija grad Istočno Sarajevo podržao je naš projekat `Sagradimo planinarski dom Crvene Stijene`“, navela je Mijatovićeva.

Mijatovićeva je dodala da je i opština Sokolac podržala planinarski projekat „Oaza mira – Dobro došli na Romaniju“, kroz koje je u najboljem svjetlu promovisana ova planina.

Posebno zadovoljstvo, istakla je, čine im trenutne aktivnosti na proširenju turističke ponude na Romaniji u okviru projekta „Indžoj Sarajevsko-romanijski region“ kroz koji je počela izgradnja „Via ferata“ – osiguranog planinarskog puta za ljubitelje adrenalinskog planinarstva.

Mijatovićeva je naglasila da je projekat „Magična penjališta“, takođe, u implementaciji, kojim je osmišljeno 30 smjerova koji pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima.

„U benefite ovog projekta ubrajamo mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije na internetu i telefonske aplikacije pod zajendičkim nazivom `magična penjališta BiH`“, navela je ona.

O postignutim rezultatima u proteklih godinu dana, Mijatovićeva je pomenula više izleta na Crvene stijene u okviru projekta „Razglednica sa Romanije“, koje su finansirali Omladinska banka Sokolac i Fondacija „Mozaik“, u skladu sa mjerama zaštite od širenja virusa korona.

Sokolački planinari učestvovali su u hodočasničkim putovanjima manastiru u Knežini i Ozerkovićima, u pohodima na Pjenovac, Žepske planine, Trebević, Visočicu, Zelengoru i Taru, posjetili manastire Tvrdoš, Zavalu, Žitomisliće i Prebilovce, te vodopade Bereg i Skakavac.

Članovi „Glasinaca“ bili su angažovani i u organizovanju i dopremanju pomoći starijim i ugroženim licima u prvim mjesecima epidemije virusa korona.

Planinari „Glasinca“ danas su prisustvovali prazničnom bogosluženju u manastiru na Ravnoj Romaniji i obavili čin lomljenja slavskog kolača, povodom krsne slave društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare