Sokolac u 1.500 fotografija, autora Marina Cvijetića

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas otvorena izložba od 1.500 fotografija o ovoj lokalnoj zajednici nastalih u periodu od 1972. do 1977. godine, autora Marina Cvijetića.

Cvijetić je rekao novinarima da su na fotografijama, koje su rađene u crno-bijeloj tehnici, detalji zabilježeni običnim fotoaparatom, te da ih je sam izrađivao starom tehnikom.

On je objasnio da se na njima vide mnogi detalji iz mladalačkog života njegove, 12. generacije sokolačke gimnazije „Slobodan Princip Seljo“, te trenuci o njegovoj porodici, rodbini, prijateljima.

Cvijetić, koji živi u Kanadi, kaže da se ideja o otvaranju ove izložbe rodila prije dvije godne tokom kraćeg boravka u rodnom mjestu.

„Bilo je potrebno više od sedam godina truda dok sam od 150 filmova, odnosno od 5.000 snimaka uspio da restauriram u oko 1.500 kvalitetnih fotografija, koje su izložene i, prema prvim utiscima, privukle veliku pažnju Sokočana“, kaže Cvijetić.

Cvijetić je dodao da su mu prve fotografije označile životni put i poziv za rad na radiju i televiziji, od lokalnog radija, a potom do Televizije Sarajevo.

On je naveo da je početkom proteklog rata učestovao u formiranju Srpske televizije na Palama, a potom je sa porodicom otišao u Torontom, gdje sada živi.

„U Kanadi sam sa kolegama iz Sarajeva napravio više od deset televizijskih pogona, među kojima tri televizije, a karijeru u Kanadi završio nakon potpune rekonstrukcije nacionalne televizije na čemu sam radio tri godine“, istakao je Cvijetić.

Sokočanini koji su posjetili izložbu nisu krili oduševljenje prikazanim fotografijama.

Milorad Šupić zahvalio je Cvijetiću jer ih je fotografijama vratio u srećene školske dane, dok je Ozrenka Delić istakla da su je mnogi trenuci, ovjekovječeni na fotografijama, dotakli i podsjetili na rodni gradić u kome se sada potpuno drugačije živi.

Izložba fotografija „Sokolac prije 45 godina“ biće otovrena za posjetioce od 15.00 do 21.00 čas na galeriji apoteke „Gracia“ do 24. marta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare