Sokolac: Od otpada prave gorivo i struju

0

Slovenačka firma „Green ponjer“ do kraja ove godine počeće u Sokocu da gradi fabriku za preradu otpada, a riječ je o investiciji vrijednoj 30 miliona evra.

Biće instalisana postrojenja u kojima će se otpad pretvarati u visokokvalitetno nefosilno gorivo dizel, kerozin, lož-ulje, kao i u struju i asfaltnu komponentu. Planirano je zapošljavanje 50 radnika.

– Dobili smo jednoglasnu podršku odbornika Skupštine opštine za ovaj projekat, od kojeg, pored novog zapošljavanja i rješavanja problema uklanjanja komunalnog otpada, očekujemo i prihod u opštinskom budžetu. Ovo je prvi projekat ove vrste u BiH, mada se u još tri opštine obavljaju određene pripreme, ali smo mi otišli najdalje – rekao je Dušan Kovačević, načelnik opštine Sokolac.

On je dodao da će investicija biti realizovana zajedničkim ulaganjem. Opština Sokolac je dala zemljište u industrijskoj zoni, na kojem će biti izgrađena fabrika, a obezbijediće i sve potrebne priključke za infrastrukturu, te pružiti pomoć oko registracije preduzeća i pribavljanja neophodnih dozvola od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Slovenačka firma će obezbijediti novac, projektnu dokumentaciju i tržište.

– Ovo je najsavremenija tehnologija u preradi otpada i proizvodnji sintetičkih goriva i električne energije. Nema nikakvih štetnih uticaja na okolinu i ne može doći do bilo kakvog zagađenja. Kao sirovina može da se koristi materijal sa već odloženih deponija, što će znatno doprinijeti da se preradom tog materijala smanji mogućnost ekološkog zagađenja – rekao je direktor firme „Green ponjer“ Zoran Petrovič i dodao da je u pripremama za ovaj projekat naišao na punu podršku nadležnih državnih i opštinskih organa.

Dušan Kovačević i Zoran Petrovič potpisali su ovih dana ugovor o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Green ponjer“, obnovljivi izvori energije Sokolac. Odluku o osnivanju ove firme donijeli su odbornici SO Sokolac, na sjednici održanoj 15. septembra.

Probna proizvodnja

Petrovič je naglasio da bi probna proizvodnja trebalo da počne u drugoj polovini iduće godine.

– Ovaj projekat će, nadam se, podstaći i druge investitore da ulažu na ovom području – istakao je Petrovič.

(Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare