Sokočani godišnje ulažu više od 450.000 KM u novu elektromrežu

0

SOKOLAC – Na Sokocu su u toku radovi na polaganju 10-kilovoltnog kabla Žljebovi – Auto-baza, a potom će četiri trafostanice u naselju Đurkovića brdo biti odvojene sa ovog dalekovoda na gradsku mrežu, čime će biti izbjegnuto njihovo ispadanje iz sistema zbog kvarova u Žljebovima i okolnim selima.

Upravnik Radne jedinice Sokolac „Elektrodistribucije“ Pale Blaženko Bulajić navodi za Srnu da je to samo jedna u nizu aktivnosti na obezbjeđivanju što kvalitetnije isporuke struje potrošačima na području sokolačke opštine.

On je naglasio da se, osim redovnog održavanja, značajna sredstva ulažu u rekonstrukciju i proširenje elektromreže, te da se godišnji plan investiranja u nove objekte na ovom području, uglavnom, kreće od 450.000 do 500.000 KM.

RADOVI U OVOJ GODINI

Bulajić ističe da je nedavno postavljen podzemni kabal od 35-kilovoltne trafostanice „Sokolac“ do trafostanice „Sportska dvorana“ u gradskom naselju Sokolac, koji predstavlja rezervnu varijantu u slučaju prekida, i to prespajanjem preko 35-kilovoltne trafostance, što je dobro rješenje za potrošače.

„Taj kabal je na više mjesta bio isprekidan i oštećen tako da smo dva puta godišnje za njegovu popravku ulagali gotovo 6.000 KM, pa smo odlučili položiti novi od 35/10 kilovoltne trafostanice `Sokolac` prema Sportskoj dvorani, čime postižemo uvezivanje visokonaponske podzemne mreže u gradu“, rekao je Bulajić.

On naglašava da prilikom tih složenih radova nije oštećen nijedan od novoizgrađenih sportskih i infrastrukturnih objekata na površinama Sportsko-rekreativnog centra na Sokocu, kroz koje je vođen kabal, što je za pohvalu.

Bulajić je istakao da je elektrodistributivnoj Radnoj jedinici Sokolac u izvođenju ovih radova pristigla ispomoć od kolega iz radnih jedinica Trnovo i Istočno Sarajevo.

Sokolački elektromonteri su prije desetak dana uradili dio niskonaponskog voda sa priključcima na elektromrežu za povratnike u selu Točionik, u mjesnoj zajednici Sokolovići.

Bulajić napominje da se zaposleni u sokolačkoj elektrodistributinoj jedinici posljednih nekoliko godina suočavaju sa nizom problema izazvanih vremenskim nepogodama, što iziskuje dodatna sredstva.

U protekla tri mjeseca izgorjele su četiri trafostanice usljed direktnih udara groma u elektroobjekte.

ULAGANJA U PROŠLOJ GODINI

Bulajić je podsjetio da je prošle godine, nakon 35 godina, realizovana kapitalna investicija za ovu radnu jedinicu – polaganje 35-kilovoltnog kabla iz 110/35/10 kilovoltne trafostanice „Sokolac“ do 35/10 kilovoltne trafostanice „Sokolac“.

Uporedo s tim, položen je niski napon preko glavne ulice u gradskom naselju, ali i 10-kilovoltni kablovski izvod „Centar“, koji predstavlja rezervnu varijantu u slučaju prekida prilikom izvođenja radova.

Bulajić je naveo da je izmješten dio dalekovoda „Novo Selo“, odnosno magistralni vod od Vrela Bioštice do Turkovića sa armirirano betonskim stubovima i izgrađena nova trafostanica „Berkovići“, čime je omogućeno lakše održavanje zimi jer je prethodna trasa prelazila dva puta preko rijeke Bioštice.

On je dodao da je rekonstruisana niskonaponska mreža, podijeljena na dva trafo-područja u naselju Sokolačke njive jedan i uređen dio niskonaponske mreže, urađen kompletan izlaz za zaselak Soldari na trafostanici „Sijerci“, te rekonstruisani priključci u sokolačkom naselju Đurkovića brdo kod stočne pijace.

Prema njegovim riječima, prošle godine je urađen kompletan odlaz za selo Vražići i rekonstruisan izlaz za pumpne stanice na rezervoaru Vitanju na Glasinačkom polju.

„Ova radna jedinica je od 1997. godine do danas izgradila 61 trafostanicu, uz prateće vodove i niskonaponsku mrežu. U posljednje tri godine uradili smo 150 novih priključaka, a samo u ovoj, do danas, 35, što je najbolji pokazatelj ulaganja u elektromrežu na području Sokoca“, ističe Bulajić.

Radna jedinice Sokolac djeluje u okviru „Elektrodistribucije“ Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments