SO Pale: U 2013. smanjen broj nezaposlenih

0

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Pale sa 31. decembrom 2013. nalazila su se 3.362 lica, što je smanjenje u odnosu na godinu prije kada je bilo 3.539 osoba, navodi se u informaciji o stanju u oblasti zapošljavanja, koju su danas razmatrali odbornici Skupštine ove opštine.


Od 3.362 nezaposlena koja aktivno traže posao njih 1.152 prijavljeno je radi ostvarivanja drugih prava.

Na evidenciji je najviše lica sa srednjom stručnom spremom – 36 odsto, kvalifikovanih radnika 31 odsto, a slijede sa visokom stručnom spremom 17 odsto, nekvalifikovanih 12 odsto, polukvalifikovanih dva odsto i sa višom stručnom spremom jedan odsto.

U okviru trećeg stepena stručne spreme najbrojnija zanimanja na evidenciji su prodavači /210/, automehaničar /130/, konobar /92/ i kuvari /81/, a što se tiče četvrtog stepena najbrojniji su mašinski tehničari /261/, gimnazijalci /138/, ekonomski tehničar /109/ i građevinski tehničar /99/.

U okviru visoke stručne spreme najbrojniji su diplomirani ekonomisti 131, profesor fizičkog vaspitanja 56, pravnici 54 i profesor razredne nastave 39.

Posmatrajući starosnu strukturu i dalje su najbrojnija lica starosti od 45 do 65 godina, koji predstavljaju teško zapošljivu kategoriju.

U informaciji se navodi da lica koja na evidenciji čekaju posao duže od godinu dana spadaju u grupu teško zapošljivih lica, jer se sa dužinom čekanja na zaposlenje gube znanje, vještine i sposobnosti.

Na Birou Pale u ukupnom broju nezaposlenih 626 su demobilisani borci, 90 članovi porodica i poginulih boraca.

U 2013. godini na evidenciju nezaposlenih prijavilo se ukupno 1.331 lice, od kojih se prvi put prijavljuje 286 lica, dok se iz radnog odnosa prijavilo 1.045 lica.

U prošloj godini sa evidencije je brisano 1.154 lica, od čega po osnovu zaposlenja 862 lica.

Nakon sjednice lokalnog parlamenta načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je teška situacija i da se zapošljavanje može povećati samo na osnovu što boljeg iskorištavanja postojećih resursa.

On je dodao da se na evidenciji Zavoda povećao broj lica sa visokom stručnom spremom, zbog čega opština pokušava, finansirajući volontere i pripravnike, da im omogući da polože stručne ispit i da pronađu zapsolenje.

Kovačević je naglasio da je opština prošle godine subvencijama u tekstilnoj industriji i poljoprivredi pomogla zapošljavanje, kao i davanjem brojnih olakšica prilikom gradnje hotela na Jahorini i podrške građevinskoj industriji koji zapošljavaju znatan broj lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments