SO Pale raspisala konkurs za zimsko održavanje puteva

0

Predstavnici opštine Pale raspisali su konkurs za izbor najpovoljnijih ponuđača za čišćenje i održavanje puteva u zimskom periodu.

Cilj je, istakli su u opštini, da pravovremeno, odnosno prije prvih većih snježnih padavina budu sprovedene sve potrebne procedure u ovoj oblasti, da bi na zimu svi putevi bili prohodni i saobraćaj se odvijao nesmetano.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Danilo Krsmanović potvrdio je juče za „Glas Srpske“ da postoji program koji se odnosi na takozvani prvi i drugi prioritet, gdje su obuhvaćene saobraćajnice i pješačke staze u centru grada.

On je istakao da drugi program tretira čišćenje i održavanje lokalnih, odnosno seoskih puteva.

– Kao i prošle godine, i ove zime čistićemo 292 kilometra puteva, od čega nešto manje od pedeset u užem gradskom jezgru. Uglavnom, područje cijele opštine je obuhvaćeno ovim programom i nadamo se da će realizacija biti uspješna – rekao je Krsmanović.

On je naglasio da u opštini Pale smatraju kako su u proteklih nekoliko godina značajno poboljšali sve aktivnosti u ovom segmentu, počev od proširenja samog obuhvata, pa sve do kvaliteta u održavanju.

– Činjenica je da je sve, narodski rečeno, u Božijim rukama, te da sve zavisi od toga kakva će biti zima, ali vjerujemo da ćemo i ove sezone uspješno završiti čišćenje i održavanje ulica. Naš glavni cilj je da se ne desi da neko bude onemogućen da dođe do bilo kojeg odredišta, kuće, poslovnog prostora ili objekta zbog neočišćenog puta – rekao je Krsmanović.

 

Kriterijumi

U opštini Pale navode da su osnovni kriterijumi za izbor preduzeća koja će održavati i čistiti ovdašnje puteve naredne zime prvenstveno cijena, ali i eventualne povoljnosti u vezi sa plaćanjem.

– Cijena je osnovni kriterijum, ali nećemo zanemariti ni pozitivna iskustva sa nekim izvođačima, koji će se vjerovatno ponovo prijaviti na konkurs, a koji su se prethodnih godina potvrdili kao kvalitetno i efikasno rješenje – kaže Krsmanović.

 

Po uzoru na „Šargansku osmicu“

Veliki broj mještana Pala smatra da je uskotračna pruga i čuveni voz „ćiro“, koji je decenijama bio najomiljenije saobraćajno sredstvo na ovom području, neizostavan dio turističke ponude ovog kraja.

Ovih dana na jednom od lokalnih portala otvoren je i forum na temu stare pruge Sarajevo – Pale – Višegrad, odnosno njene turističke perspektive, po uzoru na već zaživjeli projekat na „Šarganskoj osmici“.

– Pruga je izgrađena davne 1905. godine, kada su i Pale dobile svoju željezničku stanicu, što je bio direktan podsticaj razvoju šumarstva i prerade drveta u ovom kraju. Bila je nosilac razvoja, a zatvorena je 1978. godine – stoji u jednom od komentara, u kojem se još kaže da na nekadašnjoj trasi još uvijek postoje stari mostovi, dok su neki od tunela i danas u upotrebi.

(Glas Srpske/palelive.com)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare