Četnika se više ne boje

0

Četnika se više ne boje

Da je Radovan Karadžić, i ne znajući, do vrha napunio džepove Bošnjaka, svedoči Zijad Jusufović, turistički vodič iz Sarajeva. On, kao mnoge njegove kolege, za strance, organizuje skupe “ratne ture”, među kojima je najtraženija obilazak kuća i “ratnih gnezda” bivšeg predsednika RS, a odnedavno haškog pritvorenika.

– Ove godine je nezapamćen interes stranaca za obilazak mesta, vezanih za naša nesrećna ratna dešavanja – započinje u prepoznatljivom sarajevskom žargonu popularni Zijo.

– Još od kako su uhapsili Radovana Karadžića interesovanje je prevazišlo sva moguća očekivanja.

Jusufović otkriva da je od početka godine imao čak 200 tura. Kaže da je od premora izgubio na kilaži, ali je zato zadovoljan zaradom.- Tarifa je 80 evra po osobi, za dva sata provedena na Palama. Vozim ih svojim automobilom, ili iznajmim autobus, zavisi koliko ima turista. A tako formiram i cenu, što ih je više, logično, da je tura jeftinija – objašnjava naš sagovornik i dodaje da su stranci veoma zainteresovani da čuju i uvere se šta se to ovde dešavalo, vole da vide gde se tadašnji srpski politički vrh sastajao i donosio vojne odluke, gde je Karadžić živeo, ko su članovi njegove porodice…
Sve je to njima, tvrdi, nestvarno, pomalo egzotično, a vole i da mistifikuju stvari. Tako su, veli Zijad, Pale od malog, anonimnog sela – postale famozno i traženo mesto na turističkoj karti.
– Stranci su se malo opustili. Do juče su mislili da ovde još bukti rat, da se puca na sve strane. Popustio je njihov strah od minskih polja, četnika, mudžahedina, lopova, kriminala…
Na naše pitanje da li je imao kontakata sa porodicom Radovana Karadžića i da li im smeta
što im turisti opsedaju kuću, Jusufović kaže da nikada nije bilo nikakvih problema.
– Sa Karadžićevom ćerkom Sonjom sam kontaktirao dok je bila direktor Radija “Sveti Jovan”, turisti su se susretali i sa komšijama porodice Karadžić, sa sveštenicima u paljanskoj crkvi… Sada ih redovno vodim u prodavnicu suvenira “Ognjište”, gde se ljubazni domaćini siti izrazgovaraju sa radoznalim Amerikancima, Holanđanima, Japancima, obavezno im prodaju gusle ili opančiće…
Dok se Karadžić skrivao, nezvanično se pričalo da je utočište našao u Crnoj Gori, u okolini Pivskog jezera. Zato je Zijad organizovao i “crnogorske ture”, uz posetu rodne kuće u Petnjici.
– Radio sam u Turističkoj zajednici i pričao ono što su mi drugi govorili. Ali turisti su sve više počeli da postavljaju provokativna pitanja i tako, malo-pomalo, shvatio sam da oni traže nešto sasvim drugačije. U početku su me svi ignorisali. Ipak, prvi sam pre desetak godina dobio licencu za ovaj posao. Moje kolege kažu da preuveličavam Radovana, da mu dajem mnogo značaja, a ja se samo trudim da govorim istinu – tvrdi sarajevski “ratni vodič”.

TURA “NEMOGUĆA MISIJA”
U ZIJADOVOJ “turističkoj” ponudi, u prospektu (isključivo) na engleskom jeziku, nudi se i tura “Nemoguća misija”, koja pored obilaska tunela ispod sarajevskog aerodroma, pijace Markale… turistima nudi i CD – dokumentarni film o “kriminalnim” delima Radovana Karadžića i Ratka Mladića i genocidu u Srebrenici. Ovo “zadovoljstvo”, plus prava bosanska kafa, uračunato je u cenu od 80 evra po osobi.

BROJKE
200 tura od početka godine
80 evra po osobi za 2 časa na Palama

 

(Vecernje Novosti) 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare