Snimanje Zafranovićevog filma o djeci Kozare biće završeno do kraja avgusta

0

BEOGRAD – Film „Zlatni rez 42: Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića, koji govori o stradanju srpske djece u ustaškim dječijim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, očekuje se da će biti završen do kraja avgusta, rekao je Srni producent ovog ostvarenja Zoran Janković.

„Mi smo uveliko u snimanju, ostalo je još planirano da do posljednjih dana avgusta, 27. ili 28. avgusta, završimo snimanje“, rekao je Janković, dodajući da se trenutno snima u Banatu u Srbiji.

On je dodao da se potom snimanje „seli“ za Jagodinu, okolinu Mačve, te Pančevo i time se ono završava, a neke završne scene biće snimljene u Jagodini.

„Ide sve super. Jako sam zadovoljan sa ovim što smo sve uradali. Veliki posao je urađen“, rekao je Janković.

On je rekao da će biti neke scene snimane i u Republici Srpskoj, pred kraj snimanja, te da ima u vidu neke dvije lokacije, ali nije mogao još da kaže koje.

„Imali smo dosta kiše u junu, pa nam se plan snimanja poremetio, ali smo ga sad uspostavili. Jedino što može da nas poremeti u planu je kiša, zato što se sve radi u eksterijeru“, naveo je Janković.

Janković nije mogao da kaže kada će biti premijera ovog filma, jer je još rano, ali svakako iduće godine.

„Sada kada završimo snimanje, ulazimo u proces montaže. Svakako, iduće godine biće premijera“, dodao je on.

On je rekao da su snimane potresne scene, te da je ovaj film veliki projekat, sa velikom ekipom, kao i da je on zadovoljan svime što je do sada snimljeno i da sve izgleda apsolutno vrhunski.

„Mi smo snimili nekih više od dve trećine i ostala je još jedna trećina“, rekao je Janković za Srnu.

„Zlatni rez 42: Djeca Kozare“ su profesionalni i životni projekat Lordana Zafranovića, u kome se bavi jednom od najvećih tema u istoriji čovječanstva – temom zla.

Scenario je inspirisan po istinitoj priči o sudbini desetine hiljade djece s područja Kozare koja su tokom Drugo svjetskog rata odvedena u logore smrti – jedine dječije logore u Evropi, formirane u fašističkoj NDH.

Centralna nit filma je sudbina troje djece – sestre Zore i njene dvojice braće koji su ljeta 1942 godine sa majkom bježali od fašista dubičkim putem. Majka i njena deca, gladni i žedni, su bežeći zajedno sa stotinama izgnanika završili u sabirnom centru broj tri, logoru Jasenovac.

„Zlatni rez 42: Djeca Kozare“ snima se u režiji Lordana Zafranovića, po scenariju Arsena Diklića i Zafranovića i to nakon 40 godina od kada je književnik Diklić napisao scenario i brojnih pokušaja da se obezbijedi finansiranje filma.

Snimanja su krenula u julu 2022. godine, a nastavljena u maju 2023. godine na lokacijama u Srbiji i Republici Srpskoj i planirano je da traju do kraja avgusta 2023. godine.

Premijera filma je planirana tokom iduće godine.

Film se snima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, u produkciji „Košutnjak filma“.

Sa filmom nastaje i istoimena mini-serija u šest epizoda koja će se emitovati na RTS-u.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Instagram)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare