Snijeg na Jahorini i Romaniji, poplave u Lukavici

0


Jahorina 14.05.2014. foto M. Kalem

U Republici Srpskoj je danas oblačno vrijeme sa obilnim padavinama. Vrhunac hladnog vremena Srpsku će zahvatiti sutra, kada će najtoplije biti ujutro, dok će tokom dana temperatura padati, a maksimalne vrijednosti ne bi trebalo da prelaze deset stepeni Celzijusovih.

Na Jahorini je noćas i jutros palo oko 15 cm snijega dok je na Romaniji nešto manje. Dežurne ekipe „Romanijaputeva“ čiste i posipaju kolovoz na kojem ima raskvašenog snijega.

U mjestu Rogoušići, u opštini Pale, voda je zaplavila četiri, pet kuća, ali nije prodrla u unutrašnjost.

Na području opštine Pale začepljeni su propusti i registrovani su bujični nanosi šljunka na putu Pale – Prača. Trenutno pada snijeg, a u toku dana će se raditi na sanaciji.

U nekoliko dijelova Lukavice danas imaju problema sa poplavama, dok je u Palama jutros preovladavala susnježica. Na putu Sarajevo – Foča ima snijega, zbog čega iz Auto-moto saveza Republike Srpske savjetuju oprezniju i sporiju vožnju. Na ovom planinaskom prevoju palo je od 25 do 30 centimetara snijega. U policiji kažu da se sa obje strane Rogoja zaglavio po jedan kamion, tako da je saobraćaj usporen. Snijeg i dalje pada veoma intenzivno na području od Trnova do Miljevine, pa su zimske službe „Srbinjeputeva“ izašle na teren.

Zbog porasta vodostaja rijeka, ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo su tokom cijele noći bile na terenu. Najkritičnije stanje je na području opštine Ilidža, posebno u naselju Gladno Polje gdje je došlo do izlijevanja potoka.

„Na nadmorskoj visini iznad 700 metara sutra će doći do formiranja sniježnog pokrivača. Ipak, prema kraju sedmice padavine će slabiti i dolaziće do porasta temperature vazduha“, navode u Hidrometeorološkom zavodu.

Trajnija stabilizacija vremena očekuje se početkom sljedeće sedmice, kada će dolaziti i svakodnevnog porasta temperature.

Odron na putu Pale – Podgrab

Padavine prave sve veći problem širom Republike Srpske. Tako je i na dionici magistralnog puta Pale – Podgrab. Dio puta je poplavljen jer se izlio obližnji potok, a s obzirom da je dionica puta na krivini i samim tim nepregledna za vozace, savjetujemo da vozite polako i oprezno.

Već duže vrijeme na ovoj dionici puta pojavljuje se i odron, što je nedavno prouzrokovalo i saobraćajnu nesreću, na svu sreću samo sa materijalnom štetom.

Trenutno se na ovoj dionici obrušilo kamenje.

Provjerite vremensku prognozu za naredni period

U Sumbulovcu se izlila Mokranjska Miljacka


Foto D. Minić


Sumbulovac: Pao snijeg i izlila se Mokranjska Miljacka. Foto R. Jovanović.


U Rogatici se izlila Rakitnica. Foto Turistička organizacija Rogatica. Više fotografija…

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare