Смотра фолклора ветерана окупила 18 друштава

0

На Палама је данас одржана Прва смотра фолклора ветерана и рекреативаца под називом „Вози ме на Пале“, која је окупила 18 културно-умјетничких друштва из Републике Српске и Србије, чији су чланови дефиловали улицама и наступили на Градском тргу.

Организатор смотре је Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Младост“ са Пала, а члан Управног одбора друштва Славица Радовић рекла је новинарима да су изненађени великим одзивом.

Радовићева истиче да је велики значај смотре за општину Пале у погледу туристичког и културног карактера, јер неки људи први пут долазе у ову локалну заједницу.

Она додаје да су грађани имали прилику да виде разне народне ношње и кореографије.

Вођа секције ветерана из Модриче Данка Тодоровић каже да им је ово прво гостовање на Палама, да су извели игре са Озрена и Требаве, те да је велики значај смотре фолклора јер се на овај начин преноси традиција на млађе генерације.

Предсједник КУД-а „Наш завичај“ из Севојна у Србији Ивана Божовић каже да су јако срећни што су дошли на Пале и одушевљени топлим дочеком коју им је пружио начелник општине Пале Бошко Југовић.

Божовићева је рекла да је дошло 14 ветерана и рекреативаца и да су се представили играма босилеградског краја, кореографа Драгомира Божовића.

Небојша Баталовић из Друштва за културу „Каблови“ из Јагодине рекао је да друштво има традицију дугу 71 годину, да су први пут на Палама гд‌је су се представили изворним играма из Берице.

Он додаје да друштво које нема подмладак, нема ни перспективу, те да и зато имају четири категорије најмлађих.

Прва смотра фолклора одржана је у оквиру манифестације „Госпојинске свечаности“ које се одржавају поводом Дана и крсне славе општине Пале – Велике Госпојине.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare