Smjer za crkvenu muziku i pojanje – jedinstven u regionu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Smjer za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u čijem sastavu djeluje Kamerni hor, jedinstven je na prostoru nekadašnje Jugoslavije i jedini obrazovni ogranak na kojem se sveobuhvatno izučava crkvena muzika, koja je dio srpske muzičke baštine, izjavio je u intervjuu Srni dirigent Rade Radović.

Radović je pozvao mlade da izučavaju ovaj muzički pravac na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kamerni hor u maju obilježava dvije decenije

Radović naglašava da ove godine Kamerni hor obilježava jubilej – dvije decenije postojanja, te da se pripremaju za centralnu proslavu u maju, kada su planirani koncert, promocija spomenice-monografije, štampanog izdanja albuma „Dogmatik“, te premijera dokumentarnog filma u režiji Zorana Kubure.

„Prvog dana proslave, 21. maja, planiran je koncert Kamernog hora, kojem bi trebalo da prisustvuju i bivši članovi, pjevači svih generacija ansambla koji bi se na kraju koncerta pridružili u zajedničkom performansu – interpretaciji Mokranjčeve `Heruvimske pjesme`, kompozicije koja je na liturgijskom repertoaru ansambla svih 20 godina. Koncert treba da snima televizija BHT“, najavljuje Radović.

Narednog dana, 22. maja, planirana je izložba nagrada, priznanja, publikacija i arhivskih štampanih materijala javne djelatnosti Kamernog hora, a zatim, promocija spomenice-monografije „Dvadeset godina Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, čiji je Radović autor.

Planirana je promocija štampanog izdanja albuma /kompakt-diska/ „Dogmatik“, u produkciji Izdavačke kuće „Gramofon“ iz Sarajeva, te premijera dokumentarnog filma o Kamernom horu u režiji Zorana Kubure i produkciji BHT-a, čija je televizijska premijera planirana za 23. maj, kada je planirano da Hor učestvuje i na liturgiji.

On dodaje da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić već finansijski pomogao, a očekuju i podršku ostalih institucija.

Kamerni hor stasavao sa Istočnim Sarajevom

Radović ističe da je Kamerni hor izrastao sa gradom Istočno Sarajevo, te da je, stoga, potreban veći stepen razumijevanja umjetnosti i poboljšanja njenog statusa u ovoj sredini.

„Širok je dijapazon ostvarenja Hora svih ovih godina – od učestvovanja na brojnim bogosluženjima od istorijske važnosti za Mitropoliju dabrobosansku i Srpsku pravoslavnu crkvu, snimanja kompakt-diskova i dokumentarnih filmova. Zatim, preko združenih nastupa u izvođenjima vokalnih i vokalno-instrumentalnih djela, do stotina koncerata i nastupa u BiH, zemljama regije i širom Evrope – Švedske, Italije, NJemačke, Rusije, Slovačke, Poljske, Danske, Grčke“, naglašava Radović.

On ukazuje da je prostor Muzičke akademije, koji je smješten u zgradi Elektrotehničkog fakulteta, nedovoljan i skučen, te da se raduje novoj zgradi koja je u planu i primjerenim uslovima za rad.

„Smatram da smo to zaslužili“, ističe Radović i dodaje da se suočavao sa brojnim poteškoćama u radu, ali da su sve vrijeme trajanja Hora imali podršku i pokroviteljski odnos mitropolita dabrobosanskih, uz podršku Muzičke akademije.

U planu snimanje kompakt-diska

Radović navodi da se u vanrednim okolnostima pojavila i ideja o snimanju novog albuma – kompakt-diska Kamernog hora sa tonskim snimateljem Erikom Bajramovićem, a primarni zadatak, čim epidemiološki uslovi dozvole, biće obnavljanje i za nove pjevače sticanje iskustva koncertne prakse, te vraćanje uobičajenim aktivnostima preko javnih nastupa, od crkve do koncertnog podijuma.

Kao višestruki laureat međunarodnih horskih takmičenja kroz različite periode rada Hora, mnoge generacije ansambla su iskusile trenutke takmičarskih uspjeha, ali, za Radovića su značajniji trenuci umjetničkih sazrijevanja koje su pjevači postizali nadahnutošću i stvaralačkim porivom.

„Zahvaljujući tome, danas su mnogi od njih uspješni u svom profesionalnom radu“, ističe Radović.

On dodaje da su, osim studenata Smjera za crkvenu muziku i pojanje – jasno profilisanih u profesionalnom opredjeljenju, članovi Kamernog hora i studenti sa drugih smjerova Muzičke akademije, a svi oni dolaze iz raznih krajeva Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

„U radu sa studentima uvijek sam pokašavao da razumijem njihove potrebe i da produbim naš zajednički interes – razvoj u struci, čemu sam pristupao kroz mjeru traženja ravnoteže između strogosti i tolerancije. Strpljenja uvijek morate imati mnogo više od studenata, a onda se i oni tome nauče“, smatra Radović.

Epidemija zaustavila probe, koncerte i takmičenja

Govoreći o radu Kamernog hora u uslovima pandemije virusa korona, Radović ukazuje da je situacija izuzetno složena, da je narušen kontinuitet rada, a takmičenja zaustavljena.

Radović ističe da je Kamerni hor posljednji put nastupao u julu 2019. godine, kada je na prestižnom internacionalnom horskom takmičenju u Prevezi u Grčkoj ostvario laureatski rezultat, osvojivši dvije zlatne medalje u glavnoj i još jednoj kategoriji, te specijalnu nagradu.

„Zahvaljujući tom rezultatu, Hor se plasirao na prestižno takmičenje u Tokio koje je trebalo da se održi prošle godine u septembru. Ansambl je imao i ugovorenu koncertnu turneju u Italiji. Međutim, ništa od toga nije realizovano. Nedavno smo dobili pozive za dva međunarodna festivala i takmičenja koji bi trebali da se održe u junu i septembru“, napominje Radović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare