Шмитов дипломатски статус под лупом Сипе

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО– Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ врши провјере које се односе на дипломатски статус њемачког држављана Кристијана Шмита, речено је Срни из ове агенције.

Портпарол Сипе Јелена Миовчић рекла је да се врше „одређене оперативне провјере из надлежности ове агениције“, али није могла да открива више детаља.

„Не можемо давати више информација за сада“, истакла је Миовчићева, одговарајући на питање Срне о провјерама у вези са Шмитовим статусом.

Из Тужилаштва БиХ Срни је речено да се ова правосудна институција за сада неће оглашавати у вези са овим случајем јер је Сипа предочила све детаље.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да се утврђује на основу чега је Шмиту, који није именован у Савјету безбједности УН на мјесто високог представника, издат пасош у Министарству иностраних послова у Савјету министара.

Провјере су тражили и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета рекао је раније да је боравак Шмита у БиХ упитан јер његово именовање није потврђено резолуцијом Савјета безбједности УН, чиме су институције БиХ доведене у заблуду и злоупотребљен Закон о странцима.

Лакета је навео да је Чланом 124 Закона о странцима одређено да се одредбе овог закона не примјењују на лица која по међународном праву, односно на основу међународног уговора, уживају дипломатски статус у БиХ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare