Smijenjen predsjednik Skupštine

0

VLASENICA – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Vlasenica smijenili su na današnjoj sjednici predsjednika SO Sakiba Zubovića, a umjesto njega za predsjednika izabrali odbornika SRS “Dr Vojislav Šešelj” Aćima Todorovića.

Za smjenu Zubovića glasali su odbornici skupštinske većine iz SDS-a, PDP-a, SRS “Dr Vojislav Šešelj” i Srpske napredne stranke, protiv odluke bili su odbornici SNSD-a, dok su odbornici SDA, uključujući i Zubovića, napustili sjednicu odbijajući da, kako su rekli, učestvuju nezakonitoj smjeni.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Vlasenica Aleksandar Kraljević rekao je Srni da je za SNSD odluka o smjeni Zubovića nezakonita, jer krši princip o zastupljenosti konstitutivnih naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti lokalne samouprave.

“Smatramo da je to kršenje zakona i da će Zubović, vjerovatno, tužiti opštinu i sigurno dobiti taj spor. To će biti i udar na opštinski budžet, jer imenovanjem novog predsjednika Skupštine moraće da se izdvoje dodatna sredstva za njegovu platu, a na naplatu će sigurno doći i obaveze prema smijenjenom predsjedniku kada se okonča sudski spor”, kaže Kraljević.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Pero Stojišić izjavio je Srni da je Zubović smijenjem zato što je opstruisao rad Skupštine, kao zakonodavnog organa opštine Vlasenica.

“Jedino moguće rješenje bila je njegova smjena. SDS ima u vidu Zakon o lokalnoj upravi koja reguliše pitanje zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti u opštinama, međutim, ovdje nije riječ o smjeni Bošnjaka, već personalnoj smjeni predsjednika Zubovića koji nije radio svoj posao, kako je to predviđeno Zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine”, pojasnio je Stojišić.

Odluku o smjeni dosadašnji predsjednik vlaseničke Skupštine Sakib Zubović ocijenio je kao lakrdiju, koja je, kako je rekao, protiv interesa građana opštine Vlasenica.

“Ovo je produkt predizborne kampanje. Ja ću iskoristiti sve zakonske mogućnosti da zaštitim svoja prava, ali i princip zastupljenosti konstitutivnih naroda. Očekujem da se u rješavanje ovog problema uključi i resorno ministarstvo, mada je možda trebalo već da se uključi, jer mi ovdje još nismo implementirali rezultate lokalnih izbora”, rekao je Zubović novinarima.

Zubović smatra da se na ovaj način šalju i veoma loše poruke iz Vlasenice prema međunarodnim organizacijama koje prate demokratske procese u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments