Smanjen broj nezaposlenih

0

Na području opštine Pale smanjen je broj nezaposlenih za 194 lica, dok je broj onih koji aktivno traže posao smanjen za 317 osoba.
Šef Biroa Zavoda za zapošljavanje na Palama Vera Lopatić navodi za Srnu da su, zaključno sa 2015. godinom, na evidenciji nezaposlenih bila 4.384 lica, dok je broj onih koji aktivno traže posao iznosio 2.829.

Lopatićeva napominje da je na evidenciji bilo 1.555 lica koja nisu ušla u aktivnu ponudu radne snage, odnosno lica koja se prijavljuju radi ostvarivanja drugih prava.

Više od 50 odsto prijavljenih na evidenciji nezaposlenih čini ženska radna snaga.

Na evidenciji dominiraju nezaposleni sa srednjom stručnom spremom – 962 lica ili 34 odsto, a najviše je mašinskih, ekonomskih i građevinskih tehničara, a slijede matruranti gimnazije, elektrotehničari i medicinske sestre.

„Na drugom mjestu su KV radnici, zatim treći stepen stručne spreme – 826, u kome su najbrojniji prodavači, bravari, metalostrugari, auto-mehaničari i vozači“, precizira Lopatićeva i navodi da su na trećem mjestu nekvalifikovani radnici – 302 ili 11 odsto.

Na evidenciji su 584 lica sa visokom stručnom spremom, među kojima su najbrojnija zanimanja diplomirani ekonomista, pravnik, profesor fizičke kulture i razredne nastave, žurnalista, diplomirani pedagog i profesor engleskog jezika.

Takođe, na evidenciji je 17 mastera i četiri magistra po starom programu.

Lopatićeva upozorava da se na evidenciji nezaposlenih povećava broj lica sa visokom stručnom spremom, dok stabilno učešće imaju lica trećeg i četvrtog stepena obrazovanja, kao i lica više stručne spreme.

Zaključno sa 2015. godinom, na Birou nije bilo evidentiranih diplomiranih defektologa, inženjera PTT saobraćaja, inženjera tekstila i diplomiranih metalurga.

Lopatićeva ističe da je tokom 2015. godine na evidenciju Biroa prijavljeno 1.269 lica, što je za devet odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, od kojih je prvi put prijavljeno 293, dok su ostala lica iz radnog odnosa sa radnim iskustvom.

Prema podacima Poreske uprave Pala, na kraju 2015. godine na području ove opštine bilo je ukupno 6.030 zaposlenih radnika, što je na nivou prethodne godine.

Biro Pale je realizovao niz projekata za zapošljavanja lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Kada je riječ o zapošljavanju stranih državljana, Lopatićeva naglašava za Srnu da je u 2015. godini Biro Pale izdao 24 radne dozvole.

„Kao i prethodnih godina, radne dozvole su uglavnom izdavane za strane državljane sa visokom stručnom spremom – naučni stepen doktor i magistar, za ukupno 13 predavača na fakultetima, dok je 11 radnih dozvola izdato za ostale stepene stručne spreme“, kaže ona.

(www.palelive.com / Srna / LJiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare