Smanjen broj krivičnih djela za 16,67 odsto

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u januaru je registrovano 60 krivičnih djela, što je za 16,67 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Načelnik CJB Istočno Sarajevo Srpko Kosorić rekao je danas na konferenciji za novinare da su u januaru podnesena 42 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i prijavljeno 49 lica, od kojih 19 povratnika u vršenju krivičnih djela.

Kosorić je dodao da je u oblasti opšteg kriminaliteta registrovano 50 krivičnih djela, što je za 9,09 odsto manje odnosu na uporedni period.

„Skoro polovina od registrovanog broja krivičnih djela, odnosno 24 krivična djela bila su po nepoznatom izvršiocu, što je za 14,29 odsto manje u odnosu na uporedni period“, naveo je Kosorić i dodao da njihov stepen rasvijetljenosti iznosi 57,69 odsto, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti i dalje visok i iznosi 78,85 odsto.

Kosorić naglašava da su u oblasti krivičnih djela protiv imovine registrovana 23 krivična djela ili za 20,69 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno je deset krivičnih djela i podnesena su tri izvještaja protiv osam lica.

Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 49.213 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravno stečene imovinske koristi 33.605 KM.

Kosorić je istakao da se u izvještajnom periodu dogodilo 98 saobraćajnih nezgoda, ili 28,95 odsto više u odnosu na januar prethodne godine. U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, dok je u istom mjesecu prošle godine bilo troje.

On je naglasio da je u januaru registrovano 2.237 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ili 46,02 odsto više u odnosu na uporedni period.

Iz saobraćaja je isključeno 146 vozača ili 7,35 odsto više u odnosu na januar prošle godine, te 62 vozila ili 5,08 odsto više u odnosu na uporedni period, što predstavlja rezultat pojačanih mjera i aktivnosti policije na terenu.

Kosorić je istakao da je analiza stanja bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj za 2015. godinu pokazala da područje CJB Istočno Sarajevo ima najmanji saobraćajni rizik, te da se taj rizik iskazuje kroz broj poginulih učesnika u saobraćaju na 10.000 registrovanih vozila.

On je dodao da su analize pokazale da ovaj centar ima najmanje ugroženih učesnika u saobraćaju, te da su na području Centra najbezbjedniji učesnici u saobraćaju na području koje operativno pokriva Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare