Smanjen broj krivičnih djela na području CJB Istočno Sarajevo

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u julu je registrovano 75 krivičnih djela, što je za 14,77 odsto manje nego u julu protekle godine, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.

Kosorić je istakao da je u julu podneseno 65 izvještaja i prijavljeno 56 lica, od kojih je 17 povratnika u vršenju krivičnih djela, dok nije registrovan nijedan maloljetnik.

On je naglasio da je u julu registrovano 57 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 17,39 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, od čega je 29 po nepoznatom počiniocu, a rasvijetljeno je 15 krivičnih djela, od čega jedno iz prošle godine.

„Koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela iznosi 74,14, a koeficijent rasvjetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi 50“, rekao je Kosorić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare i dodao da su rasvjetljena ukupno 43 krivična djela.

Kosorić je naglasio da je registrovano 31 krivično djelo protiv imovine, što je isto kao u uporednom periodu, dok je koeficijent ukupne rasvjetljenosti 56,25, a koeficijent rasvjetljenosti po nepoznatom počiniocu je 40.

Prema njegovim riječima, u julu je registrovano jedno krivično djelo organizovanog kriminaliteta, a pronađeno je i oduzeto 6,42 grama droge spid, 33,78 grama marihuane i pet stabljika indijske konoplje.

Kosorić je napomenuo da je u julu registrovano 11 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 57,14 odsto više nego u uporednom periodu, a podneseno je šest izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv osam lica.

„Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 4.500.000 KM, a utvrđeni iznos stečene protivpravne imovinske koristi je oko 4.300.000 KM“, naveo je Kosorić.

Smanjen broj krivičnih djela ugrožavanja javnog saobraćaja

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u julu je registrovano pet krivičnih djela ugrožavanja javnog saobraćaja, što je za 50 odsto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.


Kosorić je naglasio da su u toku jula na području Centra evidentirana 44 narušavanja javnog reda i mira, što je za 46,67 odsto više u odnosu na uporedni mjesec.

Prema njegovim riječima, u julu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Kosorić je naglasio da su u julu registrovana četiri slučaja nasilja u porodici, što je za 55,56 odsto manje u odnosu na uporedni period, i nasilja su okvalifikovana kao prekršaji.

On je istakao da se u julu dogodilo 114 saobraćajnih nezgoda, što je za 28,09 odsto više u odnosu na juli prethodne godine, u kojima je stradalo 57 lica, od kojih su dva poginula.

„Registrovano je 3.063 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili 5,02 odsto manje“, rekao je Kosorić i dodao da su u okviru preventivnih aktivnosti policijski službenici sprovodili pojačane mjere i vršili kontrolu saobraćaja putem zavedenih akcija.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kosorić je rekao da je istragom ustanovljeno da je lice koje je smrtno stradalo u saobraćajnoj nezgodi i pronađeno na putu u Čeljugovićima, opština Pale, sedamdesetdevetogodišnji muškarac iz Kantona Sarajevo koji nije imao dokumenata kod sebe.

„Možda i danas budemo imali izvršioca ovog krivičnog djela, ako se kroz istragu poklope tragovi koji ukazuju na to“, istakao je Kosorić.

Govoreći o krivičnim djelima koja su se u proteklom periodu dogodila na području Istočnog Sarajeva u vezi sa bacanjem eksplozivne naprave na kafić „Kontra“ i pljačku benzinske pumpe „Elektropetrol“, Kosorić kaže da su predmeti operativno završeni, te da znaju ko su izvršioci i da očekuje par naredbi koje treba da dobiju od Suda u vezi sa vještačanjem i nakon toga će najvjerovatnije podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica koja su to počinila.

„Što se tiče krivičnih djela paljevine koja su se desila na podrčju Pala na štetu Boška Tomića i na Sokocu na štetu Nikole Gordića i krivičnog djela počinjenog protiv upravnika Šumskog gazdinstva na Sokocu, ta djela još radimo. Ispitali smo desetine ljudi i uzeli izjave i operativno radimo punim kapacitetom“, rekao je on i dodao da se nada da će veoma brzo ta djela privesti kraju i podnijeti izvještaj protiv počinilaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare