Nastupile izvorne grupe iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

0

Ispred Sabornog hrama na Palama večeras je u okviru manifestacije „LJetna scena u Palama“ nastupilo 25 izvornih grupa iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Nastup izvornih grupa organizovalo je lokalno Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Mladost“.

Vođa izvorne grupe KUD „Mladost“ Nikola Erić istakao je da je veliko zadovoljstvo priuštiti Palama jedno ovakvo veče na kojoj su se predstavile izvorne grupe iz zemalja bivše Jugoslavije.

„Sve ove grupe su naši prijatelji i zahvaljujući opštini Pale ovaj događaj je uvršten kao tradicionalni u slavske svečanosti“, rekao je Erić.

Član pjevačkog društva „Potkovač“ iz Pljevalja Miško Rajović istakao je da njihovo društvo ima najmlađi žensku grupu čiji su članovi uzrasta od devet do 18 godina.

Rajović kaže da njihovo društvo ima 50 članova i da ne mogu uvijek odgovoriti na sve pozivi, ali su se veoma rado odazvali da dođu na Pale i učestvuju u slavskim svečanostima.

„Mi smo svi jedan narod, imamo iste običaje, tradiciju i kulturu“, istakao je on.

Član ženske izvorne grupe „Planinke“ sa Pala Vinka Čečer naglasila je da ova grupa postoji 20 godina, da su učestvovali na mnogobrojnim manifestacijama i dobitnici su brojnih priznanja.

„Čuvamo tradiciju i običaje Sarajevsko-romanijske regije“, naglasila je ona i dodala da današnja omladina nije zainteresovana za izvornu pjesmu, te da je potrebno organizovati ovakve manifestacije da bi se mladi što više okrenuli tradiciji.

U okviru „LJetne scene u Palama“ 24. avgusta će Studentsko pozorište izvesti predstavu „Večeras Nušić priča“.

U okviru književnih večeri, 26. avgusta biće predstavljena knjiga „Mermerne istine o Bosni“ Radovana Karadžića na kojoj će govoriti i Goran Petronijević, član Karadžićevog pravnog tima, general Milomir Savčić, savremeni srpski pjesnik Radoslav Milošević i član Udruženja književnika Srbije i Crne Gore, te pisci Miroslav Toholj i Rajko Petrov Nogo.

Iste večeri biće dodijeljena i prestižna književna nagrada „Avramov štap“ za 50 godina plodonosnog književnog rada i 70 godina života Radovana Karadžića.

Za 27. avgust planirana je svečana sjednica Skupštine opštine Pale, a iste večeri će biti održan koncert KUD-a „Mladost“ i defile učesnika koncerta.

Na dan krsne slave opštine Pale, Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, građane ove lokalne zajednice očekuje veliki koncert na otvorenom Aleksandre Radović.

Generalni pokrovitelj manifestacije „LJetna scena u Palama“ je opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare