Služena sveta liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača

0

SOKOLAC – Centralna Osnovna škola u Sokocu danas je na Svetog Savu obilježila Dan škole i školsku slavu Savindan, a svečanost je počela služenjem svete liturgije u Crkvi Svetog proroka Ilije i lomljenjem slavskog kolača.
Protojerej stavrofor Zlatko Bogdanović istakao je na svečanosti da je Sveti Sava svestrana ličnost, koji je u svom istorijskom trenutku u ovozemaljskom životu djelovao u mnogim pravcima i neštedimice zalagao sebe za svoj rod i sve ljude dobre volje.

On je napomenuo da je Sveti Sava u svom vremenu odisao snagom velikog duhovnika i tu svoju duhovnu snagu ostavio i pokoljenjima, a tom duhovnom snagom i mi danas živimo i jačamo u Duhu svetome, hrišćanstvu i pravoslavlju.

Direktor ove škole Divna Janković je na svečanosti u parohijskom domu čestitala praznik učenicima i prosvjetnim radnicima ove škole Savidan jer je ovo Dan utemeljivača srpske crkve i prosvetiteljstva.

„Dan Svetog Save za sve prosvjetne radnike i učenike je poseban dan, zašto što se okrećemo liku u djelu našeg najvećeg prosvjetitelja, koji je svoj život posvetio opismenjavanju najmlađih i obrazovanju“, rekla je Jankovićeva.

Ona je napomenula da ovu školu pohađaju 903 učenika, koji u vaspitno-obrazovnom radu sa nastavnicima postižu dobre rezultate, a svake godine se upisuju četiri odjeljenja prvih razreda.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalice Crkvenoj opštini Sokolac, načelniku opštine Milovanu Bjelici , KUD-u „Romanijska luča“ i drugima.

Za likovne radove nagrađeni su učenici Pavle Tomčić, Anastasija Cvijetić i Mirjana Marjanović, a literarne radove Katarina Renovica, Petar Zoranović i Andreja Marković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare