Služena liturgija i dodjeljena odlikovanja

0

SOKOLAC – U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca danas je povodom Dana manastira služena sveta liturgija, a u porti hrama uručene su 43 medalje zasluga za narod za posthumno odlikovane borce sa područja Sarajevsko-romanijske regije.
Liturgiju je služilo sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske, potom je obavljeno darivanje barjaka i ikona, a litija je obišla oko hrama.

U porti hrama predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je 43 medalje zasluga za narod za posthumno odlikovane borce sa područja ove regije.

Iz Istočne Ilidže ovom medaljom posthumno je odlikovano 16 boraca, sa Sokoca 12, Pala osam, iz Rogatice pet i iz Istočnog Starog Grada dva borca.

Savčić je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Vidovdana, posthumno odlikovao 315 boraca, što su, kako je naveo, „negdje, maksimalne mogućnosti odlikovanja na godišnjem nivou“.

On je naglasio da ovaj vid društvenog priznanja ima dugu tradiciju i veoma je cijenjen kod Srba.

„Ova medalja nema samo društvenu, već i materijalnu vrijednost u vidu redovnog godišnjeg dodatka odlikovanom borcu“, dodao je Savčić.

Prema njegovim riječima, ovo je simbol poštovanja prema poginulim saborcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

U okviru manifestacije pod nazivom „Tebi, goro Romanijo“ i 18. „Gospojinskih večeri kulture“, nastupiće izvorne grupe i pjevači narodne muzike.

U porti manastira biće organizovana prezentacija nacionalne kuhinje i romanijskog meda i ljekobilja.

Na unutrašnjim zidovima ovoga manastira upisana su imena 4.000 boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Sokolac, a organizator sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare