Služen pomen blaženopočivšem mitropolitu Nikolaju

0

VIŠEGRAD – Liturgija i polugodišnji pomen blaženopočivšem mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju služeni su danas u manastiru Dobrun kod Višegrada.
Liturgiju je predvodio protojerej stavrofor Milojko Topalović, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Dabrobosanske eparhije.

On je u besjedi podsjetio na djelo mitropolita Nikolaja, za koga je rekao da je život posvetio narodu i prosvjetiteljstvu.

“Ostavio nam je blagoslov da se bavimo problemima naroda, kao i da čuvamo bogoslovske škole”, istakao je protojerej Topalović.

Monah Jovan Gardović rekao je Srni da je glavna poruka mitropolita Nikolaja za života bila da se mora čuvati svaki pojedinac i da duša vrijedi više od cijelog svijeta.

“NJegov način života to i dokazuje jer je on radio za korist crkve, a njegov život je bio prožet radom, molitvom i vjerom”, napomenuo je monah Jovan.

On je istakao da je ličnost mitropolita Nikolaja najbolji putokaz kako izdržati i prebroditi sve krize i iskušenja.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra prošle godine u 88. godini. Po sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj šezdeseti je mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine.

U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života.

Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog, gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

Mitropolit Nikolaj, čije je svjetovno ime Gojko Mrđa, rođen je u Krnjoj Jeli kod Bosanskog Petrovca 30. avgusta 1927. godine. Školovao se u Sremskoj Palanci, a 1946. godine upisao je Bogosloviju u Prizrenu. Monaški postrig primio je 1953. godine.

Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu, koji mu je zbog izuzetnog doprinosa razvoju bogoslovlja i nauke dodijelio 1999. godine titulu počasnog doktora nauka, a istu titulu dobio je i od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2007. godine. Nosilac je više crkvenih i svjetovnih odlikovanja.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o