Služen parastos za 45 vojnika ubijenih u Žepi

0

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je juče u Žepi, gdje je ubijeno 45 srpskih vojnika, da to nije mjesto samo velikog stradanja Srba, nego i mjesto srpske naivnosti.


„Mi smo sa početka rata 1992. godine bili zaboravili na stihove čuvenog NJegoša koji govori o tome kome ne treba vjerovati i zašto ne treba vjerovati“, rekao je Savčić, ističući da su zbog te naivnosti Srbi skupo platili u Dobrovoljačkoj ulici, u Tuzli i na ovom mjestu u Žepi.

Savčić je u mjestu Luka u Žepi, gdje je juče 4.6.2015. godine služen parastos, položeni vijenci i cvijeće na spomen-ploču za zvjerski ubijene srpske vojnike, rekao da je to mjesto jednog od najvećih stradanja srpskih boraca u jednom danu, napominjući da je i u mnogo težim bitkama bilo manje poginulih u jednom danu i na jednom mjestu.

On je poručio svim srpskim vojnicima i komandantima da to uvijek imaju na umu, jer se istorija pamti da se ne bi ponovila, te istakao da BORS značajne datume iz novije istorije obilježava upravo kako se slične stvari ne bi ponovile.

Savčić je istakao da ova generacija Srba sa pravom treba da se ponosi svoga djela – Republike Srpske. „Velikih djela bez velikih žrtava nema, ali bole one žrtve koje su naivno date“, naveo je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina poručio je da je Srpska najvrednija tekovina odrbrambeno-otadžbinskog rata i da nema preče i svetije obaveze već da potomci čuvaju vrijednosti djela svojih predaka.

„Zbog toga moramo da obilježavamo i njegujemo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da to prenosimo na mlađe generacije“, rekao je Parađina u Žepi gdje je prisustvovao obilježavanju 23 godine od svirepog ubistva 45 srpskih vojnika.

On je istakao da je ovo mjesto svojevrsnog hodočašća i skup tuge i ponosa.

„Tuge i žalosti za najmilijima, a ponosa i utjehe njihovim porodicama, ako tako može da bude, za ugrađene živote njihovih najmilijih u temelje Republike Srpske“, rekao je Parađina.

On je napomenuo da je Republika Srpska odraz volje i želje srpskog naroda u BiH u nametnutom ratu koji je kreiran u svjetskim centrima moći i vojnim kabinetima.

Parađina je istakao da je samo odlučnošću i mudrošću najvisprenijih srpskih boraca i srpskih sinova početkom 1990-ih godina spriječen planirani genocid nad Srbima.

„Samo zato što nam je nalagala časna ljudska obaveza da branimo nejač i grobove svojih predaka, slobodu i vjeru pravoslavnu, u tome smo u dobroj mjeri i uspjeli. Nažalost, kao i u svim ratovima, sve to platili smo izuzetno skupo“, rekao je Parađina.

On je poručio da je Srpska na mnogim iskušenjima, kako bezbjednosnim, tako političkim, ekonomskim i socijalnim, te da Boračka organizacija apeluje na puno političko jedinstvo svih subjekata u okviru Republike Srpske, a posebno predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH.

„Nema kockanja sa onim što je stečeno krvlju, mora se čuvati ustavno-pravna pozicija Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nacionalnim interesima.
Očekujem od svih koje je narod birao da pokažu mudrost i hrabrost kao što su to borci pokazali u odbrani svog naroda“, istakao je Parađina.

U mjestu Luka u Žepi, opština Han Pijesak, juče je služen parastos, položeni vijenci i cvijeće na spomen-ploču za 45 srpskih vojnika koje su iz zasjede ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga na današnji dan 1992. godine.

Vijence su položile delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, BORS-a, opština Pale, Istočno Novo Sarajevo, Rogatica, Istočni Stari Grad, te boračkih organizacija opština Han Pijesak i Istočne Ilidže.

Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, koja je bila u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode za 12 srpskih vojnika koji su obezbjeđivali relej na brdu Zlovrh, muslimanske snage izvršile su 4. juna 1992. godine napad na kolonu, ubile i masakrirale 45 srpskih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare