Služen parastos za 45 ubijenih srpskih boraca

0

U mjestu Luke u Žepi kod Han Pijeska danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-ploču za 45 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su poginuli prije 24 godine.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da su Srbi sebi u samo dva mjeseca 1992. godine dozvolili tri slična događaja koji se odnose na naivnost i vjerovanje u postignuti dogovor – u Dobrovoljačkoj Ulici, na Brčanskoj malti i ovdje na Žepi.

„Kada je riječ o neprijateljima – ovo predstavlja simbol kukavičluka, podmuklosti i nepoštovanja date riječi“, rekao je Savčić i dodao da su neprijatelji kasnije, slaveći ovaj događaj, svoju jedinicu nazvali Odred „Četvrti juni“.

On je istakao da u srpskoj vojsci nije bilo takvih nečasnih primjera, što pokazuje da je druga strana mnogo ranije počela da se priprema za rat.

„Naša naivnost i vjera u dotadašnji zajednički život bila je presudna da doživimo ovoliki broj poginulih u jednom danu“, rekao je Savčić.

Savčić kaže da su u sastavu ove kolone bili i dijelovi koji su zaštićeni po međunarodnom ratnom pravu.

„Ni to nismo istražili potpuno i niko za to nije odgovarao. Ponavlja se stara srpska slabost – da kada se obilježava ovaj dan govorimo o žrtvama i tome kako se to dogodilo, ali tu stanemo“, rekao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije iz Pala Mihajlo Parađina rekao je da se na ovom svetom mjestu prije 24 godine dogodio tragičan i težak događaj kada je opština Pale zavijena u crno.

On je podsjetio da je na ovoj lokaciji veliki broj pripadnika VRS ubijen kukavički i podmuklo i dodao da ovaj događaj treba opservirati sa vojnog, istorijskog i političkog aspekta.

Parađina podsjeća da su nedužni ubijeni ljudi bili u marševskoj koloni i nisu se ni mogli uvesti u borbeni poredak da se zaštite i odbrane.

„To je naivnost, a srpska doktrina vojevanja i ratovanja, koja je kroz vijekove u velikim svjetskim ratovima dokazana i bila predmet proučavanja prestižnih vojnih akademija u svijetu, na ovome mjestu i događaju svakako je pala“, rekao je Parađina.

On je napomenuo da je više od 23.000 poginulih boraca VRS ugradilo svoje živote u Srpsku, najvrijedniju tekovinu odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Republika Srpska je odraz želje, volje i potrebe srpskog naroda i kao takva plaćena je najskupljom cijenom – ljudskim životima. Sa Republikom Srpskom nema pogodbe i kockanja zato što je pala krv i ljudski životi“, istakao je on.

Parađina ističe da se Republika Srpska u posljednje vrijeme nalazi na mnogim iskušenjima i izazovima, zbog čega je potrebno više jedinstva i sloge među političkim faktorima i treba prestati sa svađama, antagonizmima i podjelama, pogotovo kada je u pitanju nacionalni interes srpskog naroda i Republike Srpske.

On ističe da Republika Srpska ima obavezu da se adekvatno oduži organizovanom brigom svojim stvaraocima i neposrednim braniocima, više nego do sada.

„Ima još puno problema koji nisu rješeni i sa kojima boračka organizacija nije zadovoljna kao što je zapošljavanje djece poginulih boraca. Život dat za Republiku Srpsku mora biti ispred političke partije kada je riječ o zapošljavanju“, rekao je Parađina.

Vijence i cvijeće su položile izaslanik predsjednika Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacije porodica poginulih boraca opštine Pale, te Grada Istočno Sarajevo, Opštine Rogatica i Boračke organizacije Istočni Stari Grad.

Na spomen-ploču vijence su položile delegacije Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, opštine Istočno Novo Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Vijence su položile delegacije Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Udruženje veterana sarajevskog korpusa vojne policije, saborci Mjesne zajednice Stanica sa Pala, Kola srpskih sestara sa Pala i drugi.

U mjestu Luka u Žepi danas su obilježene 24 godine od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga.

Vojnici su zatečeni na putu ka brdu Zlovrh, u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode. Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, muslimanske snage izvršile su napad na kolonu i ubile srpske borce.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare