Služen parastos za 45 srpskih boraca

0

U Žepi kod Han Pijeska danas je služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje za 45 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, koji su na današnji dan 1992. godine mučki ubijeni iz zasjede.

Vijence su položile delegacije boračkih organizacija sa područja Sarajevsko-romanijske regije, grada Istočno Sarajevo, Udruženja veterana službi bezbjednosti – Područna jednica Istočno Sarajevo, Udruženja „Beli Vukovi“ sa Pala, porodice poginulih i drugi.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da se na ovom mjestu prije 22 godine dogodio strašan zločin, jer su pripadnici VRS ubijeni obavljajući humanu misiju, uprkos dogovoru sa muslimanskim oružanim snagama.

Podsjetivši da su vojnici mučki ubijeni iz zasjede, dok su bili na zadatku dostavljanja hrane, vode i opreme pripadnicima JNA koji su opsluživali repetitor Zlovrh, Parađina je naglasio da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

On je naglasio da se na ovom primjeru pokazala podlost neprijateljske muslimanske strane, koja je izigrala dogovor sa JNA.

„Ovo je tragičan događaj ne samo za opštinu Pale, već i za cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju. Na ovom skupu tuge i sjećanja želimo da se to ne zaboravi, jer nema veće i svjetlije obaveze mladih pokoljenja da čuvaju tekovine svojih predaka“, rekao je Parađina.

On je naglasio da stalna obaveza sadašnjih i budućih generacija treba da bude da obnilaze ovo i sva druga mjesta stradanja srpskog naroda.

„Jedina utjeha za porodice poginulih boraca i za sve nas je to što je stvorena Republika Srpska. Srpska je naša najvredniji tekovina“, poručio je Parađina.

On je naveo da borci traže više socijalne pravde, dodajući da najveći problem predstavlja zapošljavanje djece poginulih boraca, jer se ne otvaraju nova radna mjesta.


Pale 08.06.1992. godine.

Borce Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske su 4.juna 1992. godine na Žepi iz zasjede napale muslimanske snage, uprkos dogovoru o mirnom prolasku.

Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani. Pripadnici takozvane Armije BiH su 12 zarobljenika zatvorili u obližnju štalu i žive zapalili.

Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog odbrambeno – oslobodilačkog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare