Služen parastos za 42 ubijena srpska civila i vojnika na Papratnoj njivi

0

FOČA – Na Papratnoj njivi, na starom makadamskom putu Foča-Kalinovik, danas je obilježeno 28 godina od stradanja 42 srpskih boraca i civila koje su u zasjedi pobili pripadnici muslimanske vojske.

Osim spomenika, na kojem su uklesana imena stradalih, o ovom zločinu muslimanske vojske i danas svjedoče ostaci vojnog kamiona koji je 20. septembra 1992. godine, vraćajući se iz Kalinovika za Miljevinu, pogođen sa više raketnih bacača.

Na kamionu je bilo i dosta civila prethodno izbjeglih iz Trnova. Najmlađa žrtva bio je Slobodan Mastilo, koji je imao nepunih 16 godina, a zajedno sa njim poginuo je i njegov četiri godine stariji brat Dušan. Smrtno je stradalo i šest žena.

Ubijenima je danas kod spomenika na Papratnoj njivi služen parastos.

Drago DŽilit iz Trnova, koji od 1992. godine živi u Foči, tog dana izgubio je sestru Draganu od 17 godina i majku Jovanku staru 56 godina.

„Iz Trnova su izbjegle u Kalinovik, odakle su kamionom pošle za Foču gdje sam se ja tada nalazio. Upali su u zasjedu, pogođeni su zoljama i niko nije preživio. Prošlo je 28 godina, a niko za ovaj zločin nije odgovarao“, priča DŽilit.

U Boračkoj organizaciji Foča navode da su zločinci koji su napravili zasjedu dobro znali da se na kamionu prevoze civili.

„Nikada nije pokrenuta istraga, jer se ovaj stravični zločin smatra napadom na vojni kamion, ali su neprijtelji dobro znali da se na njemu prevoze civili, da je kamion išao u Kalinovik po izbjeglice iz Trnova. Nažalost, niko nikada nije odgovarao za zločin“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Rodbina i prijatelji poginulih, predstavnici opština Foča i Trnovo, delegacije Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Organizacije poginulih boraca položili su cvijeće i prislužili svijeće na spomenik i na ostatke kamiona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare