Служен парастос Србима убијеним у хрватској акцији „Масленица“

0

БЕОГРАД – У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за Србе у Равним Котарима код Задра и на Малом Алану на Велебиту, које су прије 31 годину убиле хрватске оружане снаге у акцији „Масленица“ и за чије убиство до данас нико није одговарао.

Парастосу, у организацији Удружења породица несталих и погинулих „Суза“, присуствовали су чланови породица и пријатељи погинулих, као и представници више завичајних и прогнаничких удружења.

Према евиденцији Информационо-документационог центра „Веритас“, у акцији хрватских снага 22. јануара 1993. године убијено је и нестало 346 Срба, од којих 55 цивила, а међу којима чак 34 жене и троје д‌јеце млађе од 12 година, док тијела деветоро људи још нису пронађена.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац рекао је Срни да су уништена три српска села Кашић, Ислам Грчки и Смоковић, а из још пет села мјешовитог састава Срби су протјерани – њих укупно око 10.000, од којих је најмање 165 врло брзо умрло у избјеглиштву.

Он је истакао да за тај злочин баш нико није одговарао, иако је извршен пред очима УНПРОФОР-а.

„То је била трагедија Равних Котара. То су богата равнокотарска села, звали су их Калифорнија Југославије јер су снабдијевали воћем и поврћем цијелу јадранску обалу. Данас су то пусти пред‌јели, а ту је и Биљане Доње гд‌је су навезли оно `црно брдо` канцерогеног отпада из Шибеника који тамо трује људе који су се вратили“, рекао је Штрбац.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је за Срну да је хрватска држава учинила све да се протјерани Срби не врате и да се већина њих данас налази на простору Србије и Републике Српске.

„Још трагичније је да за то нико није одговарао, а то је, после Миљевачког платоа из 1992. године, била друга акција коју је хрватска војска извела на простору који је био под заштитом снага УН. Пролазе године, а нама остаје само да укажемо још једанпут и међународној заједници и органима Србије да би неко морао да одговара за све оно што се десило Србима“, рекаој е Будимир.

Предсједник Удружења „Суза“ Драгана Ђукић рекла је Срни да су у хрватској акцији „Масленица“ људи убијени само зато што су били Срби и оцијенила да је неопростиво што то нико „ни тада ни данас“ не само да није ни осуђен ни кажњен, него што и на хрватској страни за њих нема саосјећања.

Најтеже је, сматра Ђукићева, породицама Срба чија тијела још нису пронађена

„После 31 године их боли неправда што тај злочин није осуђен. Правда је недостижна. Још више боли што не могу да своје најмилије достојно сахране по православним обичајима“, рекла је Ђукићева.

У исто вријеме када и злочин у Равним Котарима, један од најмонструознијих злочина догодио се и у близини планинског превоја Мали Алан, гд‌је су хрватске снаге убиле и масакрирале 22 припадника Војске Републике Српске Крајине са подручја Грачаца, међу којима је била једна болничарка.

Операцију су планирали и извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач и косовски Албанац Агим Чеку, уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

Иако је нападнуто подручје било под заштитом Унпрофора, нико није процесуиран за злочине над Србима, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare