Služen parastos poginulim srpskim borcima

0

Na mjesnom spomen-obilježju „Blatine-Pribanj“ na Palama danas je, povodom Vidovdana, služen parastos poginulim srpski borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeno cvijeće.


Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da je iz ovog naselja poginulo 14 boraca, a da je sa područja cijele opštine 287 boraca dalo život za stvaranje Republike Srpske.

On je istakao da ova organizacija danas želi da na dostojanstven način sa Srpskom pravoslavnom crkvom, porodicama poginulih boraca, saborcima, komandantima, predstavnicima vlasti i sugrađanima sačuva tekovine otadžbinskog rata.

„Na ovaj način se učimo vjeri, patriotizmu i čuvamo tekovine, vrijednosti i sjećanje na žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske“, naglasio je Parađina.

Prema njegovim riječima, Srbi su sudbonosno vezani za današnji datum, od Kosovskog boja 1389. godine, preko Vidovdanskog ustanka, sarajevskog atentata, do hapšenja Slobodana Miloševića.

Parađina kaže da se Republika Srpska sada nalazi na velikim iskušenjima, kako političkim, bezbjednosnim, tako i ekonomskim i socijalnim.

On ističe da boračka organizacija traži da političari pokažu jedinstvo, mudrost i razum u donošenju važnih odluka za očuvanje nacionalnog interesa Srba u BiH, odnosno Republike Srpske.

„Svi koji se ne budu ponašali u tom pravcu imaće istorijsku odgovornost, jer se mora sačuvati ustavnopravna pozicija Republike Srpske“, poručio je Parađina i dodao da će boračka organizacija tražiti sankcionisanje svih koji ovo ne budu poštovali.

Parađina je napomenuo da ova organizacija nije zadovoljna zapošljavanjem boračkih kategorija, te smatra potrebnim da se stručnost, znanje, sposobnost i borački status definišu zakonskim i podzakonskim aktima kao novi kriterijumi prilikom zapošljavanja.

„Djeca čiji su očevi dali život za Republiku Srpsku, borci koji su dali dijelove tijela, kao i borci koji su se do kraja borili za stvaranje Srpske moraju imati prioritet prilikom zapošljavanja“, naglasio je Parađina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare