Slučaj Starovlah: Nastavak suđenja 18. februara

0

Zbog odbijanja dijela zahtjeva prema Sudu BiH, porodica Starovlah obratila se i Ustavnom sudu BiH uz tvrdnju da nemaju pravo na naknadu štete i uz obrazloženje da se nikada neće saznati ko je naredio i ko je počinio takav zločin prema njima.


Pred Sudom BiH 18. februara biće nastavljeno suđenje u predmetu „Starovlah“ u dijelu u kojem je ukinuto, a koje se odnosi na naknadu materijalne štete porodici Starovlah i nematerijalne štete za Vitorku Starovlah, izjavio je Srni branilac porodice Miljkan Pucar.

„Dio štete koji smo mi tražili direktno po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima nalazi se na Ustavnom sudu BiH, gdje odluka još nije donesena, a riječ je o naknadi štete pošto porodica Starovlah, nažalost, nikada neće saznati ko je naredio i ko je izvršio zločin prema njima“, dodao je Pucar.

Prema njegovim riječima, odbijeni dio zahtjeva veoma je bitan i odnosi se na pretrpljeni strah Vitorke Starovlah, supruge sveštenika Jeremije, koja je bila prisutna kad su vojnici SFOR-a zvjerski zlostavljali njenog muža i sina i nisu joj dozvolili da im pomogne.

Zbog odbijanja dijela zahtjeva prema Sudu BiH, porodica Starovlah obratila se i Ustavnom sudu BiH uz tvrdnju da nemaju pravo na naknadu štete i obrazloženje da se nikada neće saznati ko je naredio i ko je počinio takav zločin prema njima.

Pucar je ranije izjavio da je BiH dala imunitet NATO snagama i da se zato ne može saznati ko su počinioci, niti će se protiv njih voditi krivični postupci.

Prema njegovim riječima, porodica Starovlah je napadnuta u svom domu, a Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kaže da svako ima pravo na zaštitu svog doma, da niko nema pravo da zvjerski muči bilo koga, te da svako mora da odgovara za počinjeno krivično djelo.

Sud BiH djelimično je 1. oktobra 2010. godine usvojio tužbeni zahtjev Jeremije, Aleksandra i Vitorke Starovlah, te odlučio da BiH porodici Starovlah, koju su u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine na Palama brutalno napali pripadnici SFOR-a, isplati nešto više od 300.000 KM odštete.

Sud je tada odbio zahtjeve porodice Starovlah za naknadu štete na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede privatne imovine, doma i nekažnjavanja počinilaca, na ime uništenih stvari, te pomoći i tuđe njege za Jeremiju.

Članovi porodice Starovlah su 28. marta 2007. godine, u svojstvu tužilaca, Sudu BiH podnijeli tužbu protiv BiH radi naknade štete.

Oni su tada naveli da su pripadnici SFOR-a 1. aprila 2004. godine oko 1.10 časova eksplozivom razvalili ulazna vrata Parohijskog doma na Palama, u kojem su u dva stana živjele porodice Zekić i Starovlah.

Potom su upali u stan porodice Starovlah, i svešteniku Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem nanijeli teške fizičke povrede opasne po život, koje su ostavile trajne posljedice po zdravlje Starovlaha.

Vitorka Starovlah, supruga sveštenika Jeremije, pretrpjela je teške psihičke trenutke koji su u njoj izazvali jaku duševnu bol i strah, jer joj nije dozvoljeno da u tim trenucima pomogne sinu i suprugu, a kasnije se ispoljavao strah za njihove živote i oporavak, te briga kako će njen sin Aleksandar nastaviti život sa zadobijenim posljedicama.

Pripadnici SFOR-a su Aleksandra i Jeremiju, teško povrijeđene i u besvjesnom stanju, prebacili helikopterom do Kliničkog centra u Tuzli gdje im je ukazana hitna medicinska pomoć, da bi kasnije nastavili liječenje na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i oporavak u rehabilitacionim centrima.

Oni su se 16. novembra 2004. godine obraćali i Komandi NATO snaga u Sarajevu sa zahtjevom za naknadu štete, ali njihov zahtjev je odbijen 19. januara 2005. godine uz obrazloženje da „ne postoji osnov za naknadu štete, jer se radilo o vojnoj akciji“.

(www.palelive.com / Ognjen Begović / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare