Slike Marka Kusmuka na Međunarodnom simpoziju u Sarajevu

0

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu je počela sa radom prije 40 godina. Tim povodom 30. oktobra biće održan Međunarodni simpozij o položaju likovnih akademija danas. Na simpoziju će učestvovati predstavnici akademija iz Zagreba, Banje Luke, Osijeka, Prištine, Splita, Beograda, Ljubljane, Trebinja, Novog Sada, Širokog Brijega…

Osim simpozija u okviru obilježavanja 40 godina ALU bit će potpisan i sporazum o budućoj saradnji akademija na međunarodnom nivou. Za popodnevne sate predviđeno je otvaranje izložbe studenata, profesora i saradnika ALU Sarajevo u zadnjih 10 godina.

Sa katedre slikarstva od studenata koji su u proteklih 10 godina završili Akademiju na slikarskom odsjeku izabran je naš sugrađanin, akademski slikar Marko Kusmuk. Njegovi radovi će biti izloženi sutra 30.10.2012. u Collegium Artisticum-u, na Skenderiji, a otvaranje izložbe je planirano u 19 h.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. 

Osnivači Akademije između ostalih su istoričar umjetnosti i prvi dekan Akademije Muhamed Karamehmedović, akademski slikar i grafičar Boro Aleksić, akademska slikarka Nada Pivac, akademski slikar i grafičar Mersad Berber, akademski kipar Alija Kučukalić, akademski kipar Zdenko Grgić i drugi.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare