Slikanje velika ljubav oficira u Oružanim snagama

0
Slikanje velika ljubav oficira u Oružanim snagama

Iz ljubavi prema slikanju, koja se javila iz hobija, četredesetdvogodišnji Aleksandar Krunić sa Pala svakodnevno nastoji da uljanim bojama stvori jedno umjetničko djelo.

Ovaj oficir za odnose sa javnošću u Oružanim snagama BiH do sada je naslikao 300 slika različitih dimenzija, od kojih je većina prodata.

Krunić priča za Srnu da se slikarstvom bavi posljednjih sedam godina i da nastoji da slika „za svoju dušu“, a ne isključivo po potrebi kupaca.

Uglavnom slika pejzaže, figure, mrtvu prirodu, vjerske objekte i portrete. Inspiracija, kaže, dolazi sama, nekada zavisi od raspoloženja, a nekada od okruženja.

Krunić napominje da slika ne vrijedi ako autor nije u djelo ugradio dio duše, te ističe da svaka oduzima dah dok je gledate.

Slikanje velika ljubav oficira u Oružanim snagama

Prisjećajući se svog slikarskog početka, Krunić navodi da je „prve korake“ napravio u osnovnoj školi kada je crtao junake iz stripova, neke ilustracije za pjesme ili priče.

„Sve je to prošlo neopaženo i nisam se aktivnije upuštao u slikarske avanture“, priča Krunić.

On ističe da je aktivnije počeo da slika zahvaljujući radnom kolegi, samoukom slikaru dugogodišnjeg iskustva Zoranu Kovačeviću zvanom Vajo, koji mu je otvorio vrata u novi svijet na koji do tada skoro da nije ni obraćao pažnju.

Krunić naglašava da format slike zavisi od želje kupaca, a vrijeme izrade od motiva.

Prema njegovim riječima, najzahtjevniji su portreti na kojem potroši dva do tri puta više vremena nego na druge motive. Prošle godine je nekoliko slika naslikao koristeći samo slikarsku špahtlu i neke od njih nastale su za nepuna tri časa.

Krunić je do sada učestvovao na četiri grupne izložbe na Palama i u Foči, ali do sada nije imao samostalnu izložbu. Kao razlog navodi da još nije osjetio momenat kada može reći da je za to spreman, ali i zbog vremena potrebnog da naslika dovoljan broj novih slika za izložbu.

Slike Aleksandra Krunića mogu se pogledati i naručiti preko Fejsbuk stranice-Umjetničke slike /Oil paintings A.Krunic/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments