Slika Romanije u Belom dvoru Karađorđevića

0

Serija Ravna Gora reditelja Radoša Bajića koja je nakon prikazivanja prve sezone podigla mnogo prašine i uzburkala neke uspavane ideale, otkrila je publici i Dvorski kraljevski kompleks na Dedinju u Beogradu u punom sjaju.

Pred kraj prve epizode “Ravne gore” u jednoj sceni koja je snimana u Belom dvoru, kralj Petar II Karađorđević spava, dok iznad njegovog kreveta pored slike njegovog oca Aleksandra I Karađorđevića stoji slika Romanije. Velika vjerovatnoća je da su na toj slici u prvom planu Kalovita brda, a sa desne strane Paljansko polje.

Poznato je da su Karađorđevići imali rezidencije na Han Pijesku, ali nikada nije dokazano da je kralj boravio na Kalovitim Brdima iako su svjedoci u Palama brojni, ali ne postoje nikakvi pisani tragovi, pa ni u kraljevskim memoarima.

Možda je ovo dobra prilika da se ponovo pokrene priča o boravku kraljevske porodice na ovim prostorima. Takođe ne treba zaboraviti ni činjenicu da su solunski dobrovoljci iz Pala zajedno sa oslobodiocem Serdar Jankom Vukotićem primljeni kod kralja Aleksandra I nakon završetka Prvog svjetskog rata. Možda je slika tom prilikom kao dar putovala za Beograd.

Vezano:

Kralj Petar II Karađorđević boravio u Palama?

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments