Slijepi i slabovidi čekaju promjenu zakona o lutriji

0

FOČA – Raspodjela lutrijskih sredstava, koja su u zemljama u okruženju isključivo namijenjena invalidnim licima, za razliku od Republike Srpske, gdje samo manji dio tih sredstava završi u ove svrhe, gorući je problem Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, istaknuto je danas u Foči, gdje je povodom Dana invalida, 3. decembra organizovan šahovski turnir za slijepa i slabovida lica.
Zamjenik predsjednika Saveza Jovica Mijatović rekla je da vlasti godinama obećavaju da će izmijeniti Zakon o raspodjeli lutrijskih sredstava, ali da se još ništa ne preduzima.

„Nadam se da će se konačno probuditi savjest ljudi koji o tome vode računa i da će se konačno lto riješiti, da bi organizacije koje štite i zastupaju najteže grupe invalida imale sredstva za normalan rad“, rekao je Mijatović.

Predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih iz Foče Dara Đajić kaže da, i pored toga što je njihov republički Savez proglašen organizacijom od posebnog javnog interesa, na lokalnom nivou taj status nemaju, tako da nemaju svoj grant u opštinskom budžetu.

„Apliciramo projekte raznim institucijama i nedavno nam je prošao projekat kod Ministarstva porodice, omladine i sporta, koji će, ako dobijemo ta sredstva, mnogo značiti za pomoć našim članovima“, rekla je Đajićeva.

Predsjednik gradske Organizacije slijepih i slabovidih iz Istočnog Sarajeva Momir Ašonja kaže da je naknada za tuđu njegu i pomoć najniža u regionu i da se čini sve da se to poboljša, a obećanja postoje.

Na šahovskom turniru u Foči nastupile su ekipe organizacija slijepih i slabovidih iz Goražda, Istočnog Sarajeva i Foče, te ekipa fočanskog Udruženja penzionera, umjesto Organizacije slijepih i slabovidih iz Bileće, koja nije doputovala zbog loših vremenskih uslova.

Održavanje turnira pomogla je opština Foča, a najviše šahovskog umijeća pokazali su takmičari iz Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare