Sladoje: Turistički kompleks na Zelengori doprinijeće razvoju opštine

0

KALINOVIK – Načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje rekao je da će pokretanje investicionog ciklusa na Zelengori doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice, čiji je likvidnost budžeta dobra zahvaljujući prihodima otvarenim kroz raspolaganje sopstvenim resursima.

Sladoje je istakao za Srnu da je, između dva Petrovdana – krsne slave opštine, urađeno dosta toga, dodajući da je budžet u iznosu od 6.814.000 KM veći u odnosu na ranije godine.

On je istakao da je pokretanje investicionog ciklusa, odnosno izgradnja turističkog kompleksa na Zelengori počela i već je prodato 35 lokacija.

„Do sada smo uradili dva regulaciona plana sa dvije faze. U prvoj fazi su ove lokacije koje su već prodate, a prodaja lokacija u okviru druge faze trebalo bi da počne za nekih 10 do 20 dana i očekujemo da će i to biti uspješno realizovano i da ćemo napuniti budžet i više nego što smo planirali“, istakao je Sladoje.

On je dodao da je završena i opremljena planinarska kuća na Zelengori koju će koristiti opština, odnosno Turistička organizacija.

Prema njegovim riječima, završen je i projekat elektrifikacije u čemu im je pomogla „Elektroprivreda“ kako bi se izbjegle eventulne greške, a u roku od 15 dana biće raspisan tender.

„U međuvremenu završen je projekat primarne vodovodne i kanalizacione mreže sa bio prečišćivačem, što je bilo potrebno uraditi u okviru ovog projekta. Takođe, završen je elaborat modernizacije saobraćajnice od Kalinovika do Zelengore“, dodao je Sladoje.

On je istakao i da je u toku realizacija projekta izgradnje hidrocentrale „Ulog“ gdje radi između 200 do 300 ljudi u nekoliko smjena, a očekuje da će biti završena do kraja 2023. godine.

Govoreći o drugim relizovanim projektima, Sladoje ističe da je završen parking u centru opštine, nastavljeno je sa rekonstrukcijom fasada na objektima, te rekonstrukcija ski-lifta i ski-staze na Jelašcima.

On je dodao da je u toku čišćenje te staze i da očekuju da će ski-lift biti osposobljen do zime, a prelaskom na trezorsko poslovanje lokalni Dom zdravlja je poboljšao rad.

„Vlada Republike Srpske nam je pomogla, otplatila dugovanja, što nam je mnogo značilo, jer je bio gubitak od 800.000 KM, koji se godinama nakupio. Došlo je do reorganizacije vatrogasnog društva nabavkom vatrogasnog vozila od 290.000 KM čiju isporuku očekujumo“, istakao je Sladoje.

Za podsticaje u poljoprivredi su predviđena sredstva u iznosu od 155.000 KM.

Sladoje je dodao i da je u protekloj godini zaposlen određen broj lica, među kojima je i osam pripravnika. Određen vid finansijske pomoći su pružili i boračkoj polulaciji, a za jednu višečlanu porodicu su kupili kuću.

Kada je riječ o mjerama pronatalitetne politike, Sladoje ističe da po 1.000 KM daju za rođenje djeteta, za upis u prvi razred osnovne škole predviđene su 2.000 KM, a za upis u srednju školu, od ove godine daju po 1.000 KM.

„Sve to radimo s ciljem da zadržimo mlade ljude na ovom području, kao i da sačuvamo osnovnu i srednju školu“, istakao je Sladoje.

Kada je riječ o obilježavanju Petrovdana, krsne slave opštine Kalinovik, Sladoje ističe da je pripremljen raznovrstan i bogat program sa različitim sportskim aktivnostima, a na dan slave biće služena sveta liturgija, svečani ručak, te obavljen slavski obred.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Opština Kalinovik)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare